Källsortering
Att källsortera är att utnyttja resurser effektivt. Det sparar energi, miljö och råvaror. Därför är källsorteringen både en självklarhet och en nödvändighet.
Det tar knappt någon tid att källsortera det viktigaste, bara ett par minuter om dagen. Här har vi samlat en del som är värt att veta om källsortering.
Eget ansvar
Ska vi lyckas med källsortering hänger det på var och en av oss. Vi måste alla inse att källsortering innebär lite mer arbete. Förutom att förpackningar ska sorteras ut måste även det övriga avfallet sorteras i två olika påsar. Sorteringen måste börja i köket.
Lite mer tid tar hanteringen men i stort sett går det lika fort att sortera ut de här två påsarna som att slänga det i en. Soporna är ju inte fler.
Du kan till och med minska mängden avfall om du börjar sorteringen redan när du handlar. Undvik då engångsartiklar, välj varor utan onödigt emballage, köp returglas och så vidare.
Utökad källsortering i Mellerud
Melleruds kommun började år 2002 med så kallad utökad källsortering. Den utökande källsorteringen innebär att hushållsavfallet ska sorteras i två delar:
Rötbart /Komposterbart
Matrester och annat biologiskt avfall, exempelvis fruktskal, kaffefilter med kaffesump, blomavfall, teblad, hushållspapper läggs i en plastpåse som man sedan lägger i det bruna kärlet
Brännbart /Övrigt
Avfall som är brännbart, exempelvis kuvert, blöjor, dambindor, trosskydd, läder, gummi, plastleksaker och textilier som inte kan återanvändas läggs i plastpåse och sedan i det gröna kärlet. Det som varken är komposterbart eller brännbart, exempelvis porslin, lerkrukor, keramik, dammsugarpåsar och kattsand lägger du också i en påse knyter och sedan i det gröna kärlet
Den vanliga källsorteringen som sker i hela landet är att man ska sortera ut förpackningar av metall, hårdplast, mjukplast, papper, wellpapp, ofärgat glas, färgat glas och tidningar.
Detta är något som man sedan lämnar på Återvinningsstationerna som i Melleruds kommun töms av förpacknings och tidningsinsamlingen (FTI).
Vad innebär detta för dig?
Du som hemkomposterar kan fortsätta med det och har då bara ett kärl (grönt).
Hemkomposterar du inte har du både ett brunt kärl (för biologiskt avfall) och ett grönt kärl för övrigt avfall.