Färre barn och fler äldre – kommunen förbereder sig för ändringar i befolkningsutvecklingen
Sveriges befolkning genomgår stora förändringar. I Melleruds kommun väntas antalet barn minska samtidigt som andelen äldre ökar. Kommunen förbereder sig nu för att möta de nya utmaningarna med anpassningar i verksamheter och långsiktiga strategier

Befolkningsstatistik för 2024
I slutet av februari publicerade SCB befolkningsstatistik för 2024, som visar att folkmängden i Sverige ökade med 36 000 personer. Ökningen beror främst på att 29 700 fler invandrade än utvandrade och att det föddes 7 200 fler än vad som avled under året. Totalt föddes 98 500 barn i Sverige under 2024, vilket är det lägsta antalet nyfödda på 22 år.
Melleruds invånare minskar
Trots den nationella befolkningstillväxten minskade invånarantalet i fler än hälften av Sveriges kommuner – i 169 av landets 290 kommuner. För Melleruds del minskade befolkningen med 113 personer till 9 052 invånare. Kommunen hade både ett negativt födelseöverskott och ett negativt flyttnetto, vilket betyder att fler avled än som föddes och att fler flyttade från kommunen än till.
Utmaningar för skola och omsorg
Enligt befolkningsprognoserna kommer utvecklingen att fortsätta. Mellerud, liksom många andra kommuner, står inför betydande demografiska förändringar. Prognoser visar på en fortsatt minskning av antalet invånare, vilket innebär att kommunens största inkomstkälla – skatteintäkterna – minskar. Det påverkar både ekonomin och de resurser som kan tilldelas kommunens verksamheter.
Samtidigt förändras befolkningens sammansättning. Enligt SCB:s prognos kommer antalet barn som föds att minska, vilket leder till färre förskolebarn både i Sverige som helhet och i Mellerud. Inom tio år väntas landets grundskolor ha 155 000 färre elever. Samtidigt ökar antalet äldre över 80 år med upp till 60 procent bara de närmaste fem åren. I dagsläget har kommunen skolplatser för cirka 1 475 elever, men endast omkring 1 050 elever är inskrivna i verksamheten.
– Vi står inför en situation där vi behöver anpassa våra verksamheter efter den demografiska förändringen, säger Elisabeth Carlstein, ekonomichef i Melleruds kommun. Färre barn och elever, samtidigt som andelen äldre ökar, kräver att vi ser över resursfördelning, lokalanvändning och personalfördelning.
Kommunens långsiktiga satsningar för tillväxt
För att möta utmaningarna arbetar kommunen aktivt för att skapa förutsättningar för tillväxt. Projektet Hitta hem i Dalsland syftar till att locka fler att bosätta sig i kommunen. Under våren kommer också en långsiktig tillväxtstrategi att tas fram som ska vägleda arbetet för att stärka kommunens attraktivitet och skapa hållbar utveckling.
– Mellerud står inför stora utmaningar – en minskande befolkning som påverkar både kommunens ekonomi och vårt serviceutbud. Detta gör att vi måste fortsätta fatta många svåra beslut, för att även framgent kunna ha ordning och reda i ekonomin och för att bibehålla den välfärdskvalité vi har i vår fantastiska kommun. säger Ludwig Mossberg, kommunstyrelsens ordförande.