Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Företag utger sig för att ringa på uppdrag av kommunen

Kommunen har fått in frågor från invånare som blivit uppringda av ett företag som erbjuder rengöring av imkanaler, det vill säga den ventilationskanal som ska suga ut luft från utrymme där man lagar mat i hemmet. Företaget säger att sotaren befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu, eller att de inom kort ska till dina grannar och sota imkanalerna. Vi vill göra er uppmärksamma på att företaget som ringer runt inte ringer på uppdrag av kommunen. Ta legitimation på den som kommer om du är osäker.

Företaget kan hävda att det är obligatoriskt att rensa imkanalerna och att det ska göras med vissa intervaller. Sedan 2004 finns det ingen lag om rengöring av sina imkanaler, och heller inga intervall. Det är fastighetsägaren som har ansvaret för att kanalerna hålls i gott skick och det är bra att rengöra fläkten som beläggs med fett när man lagar mat. Men det finns inga krav eller lagar som styr detta.

Företaget som ringer runt kan säkert utföra jobbet, men de kan söka kunder på ett bluffaktigt sätt genom att säga att de ringer på uppdrag av kommunen eller hävdar att rengöringen måste göras, vilket inte är ett måste enligt gällande lag.

Publicerad: 8 juli 2021