Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Information till vårdnadshavare för elev i grundskolan från förskoleklass-årkurs 9 kring smittspårning av Covid -19 från skolstarten HT 2021

Västra Götalandsregionen har beslutat att starta upp en förenklad metod för provtagning av elever för covid-19. Provtagning ska ske om ett barn i en klass har testats positivt och hen har varit i skolan de senaste 48 timmarna. Det föranleder att alla elever i den klassen behöver genomföra ett gurgel/spott test.

Skolorna i Mellerud kommer om cirka 2–3 veckor ha ett lager med provtagningskit för ”gurgelprov”. Provtagningskitet kommer att skickas hem med elever när beslut fattats om smittspårning vid fall i en klass. Vårdnadshavare hjälper sitt barn att ta provet, och lämnar det till vårdcentral. Provtagningsinstruktion medföljer provet. Smittspårningen sker på samma sätt som tidigare.

Barn som utsatts för smitta som nära kontakt, till exempel i skolan, får vistas i skolan så länge de är helt symtomfria, men ska provtas med hjälp av det provtagningskit för ”gurgelprov” som eleverna får med sig hem från skolan.

Provtagning av barn utan symtom

  • Testa ditt barn för covid-19 cirka 4–5 dagar efter att ditt barn senast varit i kontakt med personen som är smittsam.
  • Följ de medskickade instruktionerna för hur testet ska registreras och utföras. Du kommer att få svar via din mobiltelefon.
  • Skulle det visa sig att ditt barn är smittat av covid-19 kommer ni att bli uppringda för att få veta vad som gäller då.
  • Om du får besked mer än en vecka efter att ditt barn senast träffade personen som är smittsam behöver ditt barn inte provta sig alls.

Barn som får symtom ska omedelbart testas, och isoleras så att det inte träffar andra. Om du behöver söka vård för ditt barn ska du ange att ditt barn är en nära kontakt till en person med covid-19. Vid akuta allvarliga besvär ring 112.

En mer utförlig information om hur provtagningen går till finns i länken nedan:

Till vårdnadshavare för elev i grundskolan från förskoleklass - årskurs 9 som har haft nära kontakt med en person som har covid-19 - Smittskydd Västra Götaland

Publicerad: 12 augusti 2021