Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Inte tillåtet att plocka ramslök i Ramslökedalens naturreservat

Naturreservatet Ramslökedalen ligger i anslutning till Håverudsakvedukten i Håverud, cirka 12 kilometer norr om Mellerud. I reservatet växer ramslök (Allium ursinum) i stora mängder och efter ett beslut i Kommunfullmäktige den 21 april 2021, är det nu inte längre tillåtet att plocka blad, blommor eller rot av ramslöken i naturreservatet.

Ökad användning av ramslök

Sedan naturreservatet bildades 2007 har växten ramslök blivit alltmer populär vilket märkts av i naturreservatet där stora områden har plockats rena av besökare. Ramslök är en sällsynt art, då den ställer krav på sin livsmiljö om att vara kalkrik, fuktig och lagom lummig. Trenden om självhushållning och att äta närproducerad mat är tydligt ökande och i hög grad en positiv trend, men blir ett problem i de fall då den hotar den biologiska mångfalden.

Förbudet gäller enbart inom naturreservatet

Melleruds kommun har infört ett förbud mot att plocka ramslök i

naturreservatet så att ramslöken kan finnas kvar i området för pollinerande insekter som dras till dess vackra vita blommor. Den som är sugen på att plocka ramslök kan göra detta på andra platser i kommunen eller själv odla örten i sin egen trädgård eller i en kruka på balkongen.

Det bästa är självklart att lämna naturreservatet i samma skick som det var när du kom dit, det vill säga utan att ta med dig souvenirer i form av växter, stenar eller pinnar.

Besök Länsstyrelsen för mer information om naturreservatet Ramslökedalen

Publicerad: 12 maj 2021