Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mer lokalproducerad mat i våra offentliga kök

I juni börjar avtalet med Skafferi Väst som kommer att leverera ett stort utbud av lokalproducerade råvaror till våra offentliga kök i kommunen.

mk21_khw-41

Under våren 2021 gick Mellerud, Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Säffle och Åmåls kommuner ut med en gemensam förfrågan till småskaliga livsmedelsproducenter i vårt område för att se om det fanns intresse att leverera livsmedel till de kommunala köken. 

Nu är vi i startgroparna för att starta upp samarbetet tillsammans med den vinnande avtalsleverantören Skafferi Väst. Vi kommer att ha ett 80-tal olika livsmedel däribland kött från Dahlbergs, mjölk från Dalspira, potatis och morötter från Värmlandspotatis och ägg från Torggummans och andra lokala producenter.

Start för det nya avtalet är 1 juni och den 3 juni kommer det att serveras Tacobuffé till alla förskolor och skolor i alla Dalslandskommuner och i Säffle med bland annat nötfärs från Dahlbergs slakteri. Till omsorgsboende och hemtjänst inom kommunen kommer det på Nationaldagen, den 6 juni, att serveras fläskfilé med rosépepparsås, klyftpotatis och broccoli där många av råvarorna är från lokala producenter.

Genom att kommunerna ökar sina inköp av lokalt producerade livsmedel, kan de ytterligare höja måltidskvalitén, bidra till en hållbar utveckling av det lokala näringslivet, klimatet och miljön samt möjliggöra bättre beredskap i händelse av en samhällsstörning eller kris.

- Jag tycker att det är väldigt roligt att vi har möjlighet att handla så många närproducerade livsmedel av hög kvalitet från lokala producenter i Dalsland. Det gynnar miljön, företagandet och våra matgäster, säger Martin Zetterström, kostchef, Melleruds kommun.

Publicerad 2 juni 2022