Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny e-tjänst för specialkost i förskola och skola

Har ditt barn eller du som är myndig elev behov av specialkost och går i förskola eller skola i Melleruds kommun? Då ska du ansöka om specialkost till höstterminen 2021. Det gäller också de som har haft specialkost tidigare.

Från och med den 1 juni ska ansökan om specialkost göras digitalt via en ny e-tjänst. Det gäller för alla barn/elever som har behov av specialkost och går i förskolan, grundskolan, grundsärskolan eller gymnasieskolan. Vårdnadshavare gör ansökan för sitt barn. Myndig elev gör ansökan själv.

Om e-tjänsten

E-tjänsten finns på mellerud.se och är en självservicetjänst där du kan ansöka om specialkost samt följa ditt ärende. E-tjänsten är sammankopplad med Skatteverket, så många uppgifter finns i systemet när man loggar in med sitt Bank-ID som vårdnadshavare. E-tjänsten ersätter pappersblanketterna som idag finns i verksamheterna.

För att göra en ansökan behöver du e-legitimation (bank-ID). Om du är en av två vårdnadshavare kommer även den andra vårdnadshavaren att få signera ansökan med e-legitimation. Myndig elev gör ansökan själv. Saknar du e-legitimation, kan du fylla i en pappersblankett som finns på samma plats som e-tjänsten.

Informera om specialkost

Under de senaste åren har önskemål om anpassad kost ökat. För att vi ska veta att rätt barn får rätt mat, utan att utesluta livsmedel i onödan, har vi blivit tvungna att skärpa våra krav på dokumentation. Intygskravet på läkarintyg/journalutdrag ger köket bättre koll på vem som äter vad samt vilka livsmedel som ska uteslutas.

Vid varje läsårsstart ska vårdnadshavare uppdatera och anmäla behovet av specialkosten för sitt/sina barn. Har det inte kommit in någon uppdatering fyra veckor efter terminsstart räknar vi med att barnet/eleven äter normalkost.

Vad gäller kring laktosintolerans?

Laktosintolerans räknas inte som en allergi, därför kräver vi inget läkarintyg/journalutdrag för denna kost. För att köket ska veta att ditt barn/eleven behöver laktosfritt alternativ behövs det göras en anmälan i E-tjänsten om detta.

Mitt barn äter inte fläskkött/är vegetarian, vad gäller?

För att kunna laga rätt mängd mat behöver vi veta om ditt barn är vegetarian eller inte äter fläskkött. De dagar som måltiden innehåller fläskkött hänvisas barn/elever till det vegetariska alternativet. 

Allergi mot nötter

Alla måltider som serveras på kommunens förskolor och skolor innehåller inte nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrö på grund av allergirisk. Det kan ändå vara viktigt för oss att veta om ditt barn är överkänslig för dessa livsmedel vid till exempel utflykter.

Vid sjukdom eller ledighet

Skulle ditt barn bli sjuk eller vara ledig, så är det viktigt att du som vårdnadshavare eller myndig elev även hör av dig till köket. För att köket inte ska laga måltider i onödan som sedan får kastas.

Länk till anmälan om specialkost

Publicerad: 1 juni 2021