Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Varning för bluff-sotare

Kommunen har fått in frågor från invånare som blivit uppringda av ett företag som erbjuder rengöring av imkanaler, det vill säga den ventilationskanal som ska suga ut luft från utrymme där man lagar mat i hemmet. Företaget säger att sotaren befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu, eller att de inom kort ska till dina grannar och sota imkanalerna.

Företaget hävdar att det är obligatoriskt att rensa imkanalerna och att det ska göras med vissa intervaller. Sedan 2004 finns det ingen lag om rengöring av sina imkanaler, och heller inga intervall. Det är fastighetsägaren som har ansvaret för att kanalerna hålls i gott skick och det är bra att rengöra fläkten som beläggs med fett när man lagar mat. Men det finns inga krav eller lagar som styr detta.

Företaget som ringer runt kan säkert utföra jobbet, men de söker kunder på ett bluffaktigt sätt. Det gör de genom att säga att de ringer på uppdrag av kommunen och de hävdar att rengöringen måste göras, vilket det alltså inte alls måste.

Vi passar på att varna, så att inte fler blir utsatta. Förvarna gärna äldre familj och vänner om vad som pågår.

Publicerad: 23 februari 2021