Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

OBS! Detta är ett nyhetsarkiv och informationen kan därför vara inaktuell.

Livsmedelsförsörjning vid samhällsstörningar i offentliga kök

Allt fler har börjat tänka på krisberedskap och hur man klarar sig på den mat man har hemma vid en krissituation. Men att ha en plan för livsmedelsförsörjning gäller även offentliga kök som levererar mat till skolor och äldreboenden. Kostenheten i Melleruds kommun har arbetat med en livsmedelsförsörjningsplan sedan 2017.

Kök

Under den pågående covid-19 pandemin har allt fler börjat tänka på krisberedskap och hur man klarar sig på den mat man har hemma vid en krissituation. En kris i samhället är något som avviker från det normala och innebär en allvarlig samhällsstörning. Detta kan till exempel vara elavbrott, vattenbrist eller stopp av matleveranser på grund av dåligt väder. Men att ha en plan för livsmedelsförsörjning gäller även offentliga kök som levererar mat till skolor och äldreboenden.

Kommunens ansvar i kriser

Det ansvar som kommunen har för invånare i vardagen gäller även vid kris. Det kallas för ansvarsprincipen. Det är därför nödvändigt att planera för livsmedelsförsörjningen redan innan krisen inträffar. Planeringen kan omfatta prioritering, organisation, upphandling, bemanning, krisrutiner, lagerhållning och krismenyer.

Krismeny

Kostenheten i Melleruds kommun har sedan 2017 arbetat med en livsmedelsförsörjningsplan. I den nuvarande planen finns en beredskap att kunna servera mat till prioriterade grupper vid allvarliga samhällsstörningar i några dagar. Till detta har en krismeny tagits fram från livsmedel med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur och tillagas enkelt, alternativt serveras kallt.

-Det är till exempel konserver och pulverbaserade livsmedel med två till tre års hållbarhet, vilket är tvärtemot hur vi planerar inköp av livsmedel i vanliga fall, säger Martin Zetterström, enhetschef på Serviceenheten i Mellerud.

Krismenyn har inte medfört några ökade kostnader för kommunen men måste inventeras och användas innan utgångsdatum.

-Vi norpar ur det då och då – exempelvis om vi inte fått någon leverans till den vanliga verksamheten. Varorna ska ju omsättas så att de inte blir för gamla och måste slängas, säger Martin Zetterström.

Förutom hållbarhet och resurssnål tillagning är valen av livsmedel baserade på ett högt energiinnehåll och att det är enkelt att servera och transportera. Checklistor och rutiner har också tagits fram hur kommunen ska hantera försörjningen av livsmedel vid olika händelser som till exempel elavbrott, uteblivna transporter och personalbemanning.

Ökar beredskapen med närproducerad mat

Att använda sig av närproducerad mat är ytterligare ett sätt att öka beredskapen. I vanliga fall är ca 27% av de livsmedel som köps in av kommunen producerade i Västra Götaland och Värmlands län. Som ett sätt att säkerställa tillgång till vissa livsmedel vid transportproblem, har även avtal upprättats med producenter inom kommunen.

- Vi har upprättat skafferiavtal med producenter häromkring som vi kan använda vid behov. Ett exempel är att vi har avtal med biodlare för honung och gårdar som har köttdjur, säger Martin Zetterström.

Exempel på en krismeny

En krismeny är noga planerad efter näringsinnehåll och här är ett exempel på vad som kan serveras på en torsdag under en kris:

Frukost: mjölk/mjölkpulver, flingor, mandel, hårt bröd med makrill i tomatsås, te/kaffe med mjölk/mjölkpulver

Mellanmål: te/kaffe med mjölk(pulver), kex/skorpa

Lunch: ravioli i tomatsås och hårt bröd. Konserverad frukt

Mellanmål: te/kaffe med mjölk/mjölkpulver och hårt bröd

Middag: gulaschsoppa med hårt bröd och valfritt pålägg. Konserverad frukt

Mellanmål: nyponsoppa och skorpor

Publicerad 30 september 2021