Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Regler för att skjuta fyrverkerier i Melleruds kommun

Vid den här tiden på året används fyrverkerier. I kommunens ordningsföreskrifter anges vad som är tillåtet. Godkända pyrotekniska varor är tillåtna. Du måste vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. Polistillstånd krävs alltid inom 100 meter från äldreboende, sjukhem, begravningsplatser eller kyrkogårdar

fireworks-879461_1920

Var får jag skjuta fyrverkerier?

I ordningsföreskrifterna i Mellerud anges reglerna för när fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får användas. Så här står det bland annat:

"Enligt 3 kap 7 § ordningslagen får pyrotekniska varor inte användas utan tillstånd av polismyndigheten om användning med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

Tillstånd av polismyndigheten krävs för att få använda pyrotekniska varor inom ett avstånd på 100 meter från sjukhem, ålderdomshem, begravningsplatser och kyrkogårdar, dels i syfte att upprätthålla den allmänna ordningen, dels i syfte att förhindra att människors hälsa eller egendom skadas till följd av användningen av pyrotekniska varor.”

 

Smällare är tillståndspliktiga

Smällare är en pjäs som har en kraftig knall som främsta effekt. Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning. Det är heller inte tillåtet att i Sverige skjuta smällare som köpts utomlands om man inte har tillstånd, även om de i vissa länder får köpas fritt.

 

Raketer med pinne är tillståndspliktiga

Sedan 2019 måste du ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne.

 

Så ser du att fyrverkeriet är godkänt:

  • Det finns ett CE-märke och ett registreringsnummer på produkten
  • Det finns en tydlig bruksanvisning
  • Det är märkt med åldersgräns
  • Det finns uppgifter om tillverkare eller importör

I EU måste fyrverkerier vara CE-märkta för att få säljas. Även tomtebloss räknas som en typ av fyrverkeri som kräver testning och godkännande.

Ett godkännande kan dock aldrig garantera att en produkt är säker i alla lägen. Det finns alltid risker med fyrverkerier och den vanligaste orsaken till olyckor är inte felaktiga produkter utan felaktig hantering.

 

Visa hänsyn och var rädd om dig

Visa hänsyn till medmänniskor, djur och den hårt belastade sjukvården som inte behöver extra jobb under nyårsnatten. Var rädd om dig och följ produktens bruksanvisning vad gäller riggning, säkerhetsavstånd och hantering av pjäs som inte antänder som den ska. Var nykter när du avfyrar dem.

Fyrverkerier får inte säljas till- eller nyttjas av personer under 18 år. För att minska skaderisken får de inte använda fyrverkerier. Att sälja till underåriga eller att langa fyrverkerier till dem kan ge böter eller fängelse.

Här hittar du de allmänna lokala ordningsföreskrifterna i sin helhet

Information om fyrverkerier (MSB)

Publicerad 29 december 2021