Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besök på särskilda boenden för äldre

Med särskild boendeform för äldre inkluderas i detta korttidsboende och växelvård för äldre.

Med en ökad andel vaccinerade äldre kan åtgärderna för att hindra smittspridningen av covid-19 inom äldreomsorgen ytterligare anpassas. Vaccinet mot covid-19 ger ett gott skydd för den som har vaccinerats. Detta gör det möjligt för vaccinerade personer att ta emot besök i den egna lägenheten, eller utomhus, utan speciella smittförebyggande åtgärder.

Här finns information om vad du behöver tänka på inför och under ditt besök. Melleruds kommuns besöksrutiner bygger på Socialstyrelsens föreskrifter och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fortsätt att följa de allmänna råden

Det är fortfarande oklart i vilken utsträckning en vaccinerad person kan sprida smittan vidare och hur länge vaccinet ger ett skydd mot covid-19. Därför är det viktigt att vi fortsätter följa smittskyddsåtgärder och allmänna råd, så att ovaccinerade personer fortsätter att skyddas från smitta. 

 

Stanna hemma om du har symtom

Har du feber, hosta, snuva eller ont i halsen ska du inte besöka oss. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du stanna hemma. Stanna också hemma om du varit i kontakt med någon med covid-19 de senaste 14 dagarna.

 

Inför besöket

Vi ber dig att kontakta boendet i förväg. Då kan personalen berätta om de lokala besöksrutinerna och säkerställa att besöket blir säkert både för dig, den du besöker, övriga boende och personalen.

 

Under besöket

  • Besöket sker på den boendes rum. Besökaren ska inte ha kontakt med övriga som bor på det särskilda boendet eller korttiden. Besökaren ska inte vistas i allmänna utrymmen annat än på väg till och från den boende.
  • Besöket sker enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla 2 meters avstånd mellan varandra. Detta gäller även till personal.
  • Besökaren ska sprita händerna i entrén. Personal på boendet tillhandahåller handsprit till besökaren.
  • Besökaren använder munskydd och visir till och från den boende som besöks. Under besöket inne hos den boende måste inte skyddsutrustningen användas (förutsatt att den boende är fullvaccinerad). Personal på boendet tillhandahåller munskydd och visir till besökaren. Ta med ett extra munskydd att använda på vägen ut.
  • Enligt smittskydd ska besökaren skriva sitt namn och telefonnummer på en besökslogg. Detta för att snabbt kunna nå besökare vid en konstaterad smitta.
  • Efter besöket slängs munskyddet och visiret läggs på anvisad plats.

 

 I övrigt att tänka på:

För den som önskar kan kontakt fortfarande ske över telefon eller ”videolänk”. Vi kan på flera boenden erbjuda besök i speciella besöksrum där plexiglas finns uppsatt eller alternativt ett utomhusbesök för den som vill. Ta kontakt med just ditt boende för mer information.

Besöksrutinerna kan komma att ändras vid lokala utbrott av covid-19.


Sidan uppdaterades 7 juni 2021