Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dagens besöksmål

Under perioden 18 juni - 12 augusti 2018 presenterade vi varje dag ett besöksmål i Melleruds kommun. Publiceringen skedde parallellt på hemsidan och på kommunens Facebooksida.

Örtagården, Dals Rostock

Dagens besöksmål lördag 11 juli
I Brunnsparken i Dals Rostock ligger Örtagården. Förutom cirka 350 växter finns här fiskdamm och bäck. Örtagården anlades i mitten av 1980-talet till minne av rektor Johannes Henriksson, som var en av Sveriges främsta auktoriteter på medicinalväxter. Henriksson hade en egen örtagård som sedan länge är borta.
Numera sköts Örtagården av Kerstin Ljungqvist, författare till boken "Nyttans växter".
Läs mer om Örtagården.

Akvedukten i Håverud

Dagens besöksmål fredag 10 augusti
Det sägs att runt en kvarts miljon besökare kommer till Håverud varje år. De flesta vill se akvedukten.
Akvedukten byggdes av Nils Ericsson och stod färdig 1868. Den var ett sätt att leda Dalslands Kanal förbi forsarna i Håverud. Den är dygt 32 meter lång och hopsatt med 33 000 nitar.
Akvedukten blev byggnadsminnesmärkesförklarad i maj 2013. 31 augusti och 1 september blir det stort firande i Håverud med anledning av kanalens 150-årsjubileum.
Läs mer om akvedukter i allmänhet och akvedukten i Håverud i synnerhet.

Borekulle

Dagens besöksmål torsdag 9 augusti
Borekulle är en av de finaste utsiktsplatserna i Mellerud. Kör söderut från Dals Rostock mot Brålanda, ta av mot Åsmule och efter ett par kilometer svänger du höger där det är skyltat mot Borekulle. Från parkeringsplatsen har du en kort stigande promenad upp till en fantastisk vy över bland annat Örsjön.
Under järnåldern har kullen fungerat som fornborg. Sitt namn har den fått efter jätten Bore, som enligt legenden bodde här.

Gunnars Bygdemuseum

Dagens besöksmål onsdag 8 augusti
Intill Bolstad Prästgård och Bolstad kyrka ligger Gunnars Bygdemuseum. I museet visas Gunnar Josefssons efterlämnade samlingar. Det är gamla bruksföremål av olika slag, serier av konfirmationsfotografier och till och med en gammal likvagn.
Museet sköts av Bolstad Prästgårds Vänner och är vanligen öppet i samband med aktiviteter i den gamla prästgården.

Rostocks museum

Dagens besöksmål tisdag 7 augusti
I Brunnsparken i Dals Rostock finns ett mycket innehållsrikt hembygdsmuseum. Museet är inrymt i det som en gång var hälsobrunnens restaurang. Här finns information om bland annat skifferbrytning och jordbruk, gamla skolföremål, musikinstrument och mycket mer.
I huset intill drivs ett café med hembakt kaffebröd.
Rostocks museum drivs av Kroppefjälls Hembygdsförening.
Läs mer om museet.

Pilgrimsleden

Dagens besöksmål måndag 6 augusti
Pilgrimsleden går från Holms kyrka till Edsleskogs kyrka, en sträcka på drygt fem mil. De pilgrimer som vandrade här på medeltiden har Nidaros i Norge som slutmål. De kom närmast från Västergötland varifrån de färdades båtledes till Sunnanå.
Leden röjdes och rustades upp för några år sedan.

Holms kyrka

Dagens besöksmål söndag 5 augusti
Holms kyrka är troligen byggd på 1200-talet. Den är dock inte den första kyrkan på platsen. Redan på 1100-talet fanns det en kyrka i Östanå. Interiören i dagens kyrka är från 1700-talet och innehållen bland annat vackra takmålningar.
Holms kyrka är utgångspunkt för en pilgrimsled, som sträcker sig drygt fem mil till Edsleskogs kyrka.
Läs mer om Holms kyrka.

Karolinerleden

Dagens besöksmål fredag 3 augusti
Karolinerleden kallas även Karl XII:s väg. Den börjar i Forsebol och sträcker sig 12 km över Kroppefjäll till Järbo kyrka. Längs leden finns en gäststuga öppen för allmänheten.
Namnet kommer av att Karl XII:s män marscherade här när man anföll Norge 1718. På den tiden var leden en del av en av vägarna mellan Sverige och Norge.
Vandringsleden invigdes 1961.

Näs Sannar

Dagens besöksmål torsdag 2 augusti
Hela östra Mellerud gränsar till Vänern. En av flera utmärkta badplatser läggs Vänerkusten är Näs Sandar. Det är en av de stränder som sköts av kommunen.
Kör ut mot Jakobsbyn/Hjortens Udde så ligger badplatsen på vänster sida.

Rymdpromenad

Dagens besöksmål onsdag 1 augusti
Med start vid Sundseruds badplats i Åsensbruk sträcker sig Rymdpromenaden ner till Anolfsbyn. Promenaden innehåller en skalenlig modell av vårt solsystem.

Melleruds museum

Dagens besöksmål tisdag 31 juli
Melleruds Museum huserar i de två översta våningarna på Tingshuset, intill väg E45. På museet kan du uppleva gamla miljöer från Mellerud och se en modell över hur orten såg ut i början på 1900-talet.
Museet sköts av Mellerud-Holm-Järns hembygdsförening.
På museet finns också en släktforskningsavdelning som lockar många långväga besökare.
Läs mer om museet.

Grinstad kyrka

Dagens besöksmål söndag 29 juni
Du behöver inte åka till Pisa för att se ett lutande torn. Det räcker med att du åker till Grinstad. Tornet till Grinstad kyrka byggdes 1862. Tyvärr gjorde man några felaktiga beräkningar och därför lutar tornet märkbart.
De äldsta delarna av kyrkan är från 1250-talet. Då byggdes den för att församlingsborna inte längre skulle behöva åka båt över Dalbosjön för att gå i kyrkan.
Inne i kyrkan finns bland annat ett gammalt labyrintmönster och en plakett med kungens namnteckning.
Läs mer om Grinstad kyrka.


Dalskogs kyrka

Dagens besöksmål lördag 28 juli
Inte alla vet att Dalskogs kyrka är en utmärkt lokal för skivinspelningar. Senast i raden av att utnyttja kyrkan för detta ändamål var Dalslands Spelmansförbund, som spelade in skivan Drivved här.
Den nuvarande kyrkan är från 1750, men dopfunten från 1200-talet skvallrar om att här har funnits kyrka mycket längre tillbaka än så. Dalsland är känt för sitt skiffer, och på Dalskogs kyrka täcker skiffret både taket och klockstapeln.
Dalskogs kyrka har också gjort sig känd för den Älgmålsbön man har innan älgjakten drar igång.
Idag pågår Dalskogsdagen och den avslutas med musik i kyrkan kl 16.00.
Läs mer om Dalskogs kyrka.

Brattås

Dagens besöksmål fredag 27 juli
Strax söder om Mörttjärn vid Kroppefjäll i Dals Rostock, ligger Brattås, en av många fina utsiktsplatser i Mellerud. Parkera på Kroppefjäll och följ sedan stigen söderut in i skogen så hittar du dit. Du får en fantastisk utsikt över Örsjön och Dalboslätten. Vid klart väder ser du över till Kinnekulle.

Ryrs naturreservat

Dagens besöksmål torsdag 26 juli
Ryrhalvön i nordöstra Mellerud är hemvist för många sällsynta växter. Orkidén Sankt Pers Nycklar är rikligt förekommande, likaså kan man se trollsmultron, blodnäva och spåtistel. Här finns också många fågelarter som hör ihop med gammalt kulturlandskap, som svalor, flugsnappare och gröngöling.
Vid infarten till halvön finns en P-plats. Det finns också en markerad vandringsled genom reservatet.

Bolstad Prästgård

Dagens besöksmål onsdag 25 juli
Sedan år 2000 står den gamla prästgården i Bolstad öppen för allmänheten. Det är föreningen Bolstad Prästgårds Vänner som bevarar gården och visar upp den. Föreningen bedriver också programverksamhet med föredrag och musikaftnar.
Prästgården är öppen på onsdagar kl. 18.00-21.00. För program se föreningens hemsida eller kommunens evenemangskalendarium.
Ikväll kl 19.00 spelar Happy Jazz Please i trädgården.
Läs mer om prästgården.
Vänföreningens webbplats.

Dalslands Glashytta

Dagens besöksmål tisdag 24 juli
Sedan 2011 ligger Dalslands Glashytta i Dalsland Center i Håverud. Glashyttan startade i Håverud 1986, men flyttade 1999 till Svecklingebyn. Nu är man tillbaka i närheten av ursprungsplatsen.
Glashyttan drivs av Johnny och Ingrid Persson. Johnny är utbildad i Bodaglasbruk där han började som lärling vid 15 -årsålder för att sedan avancera till glasblåsarmästare. Hans specialitet är bruks- och konstglas i färg.
Läs mer på Glashyttans hemsida.

Vanjas textilmuseum

Dagens besöksmål måndag 23 juli
I Dals Rostock, mitt emot Brunnsparken ligger Textilmuseum Tant Vanja. Det är skapat av Kerstin Lindeberg. Hon hade 2010 en textilutställning på biblioteket i Mellerud och gensvaret blev så stort att hon skapade sitt museum.

Läs mer på museets hemsida.

Kyrkans Hus

Dagens besöksmål söndag 22 juli
Ikväll är det musik med Ingrid Langaard i Kyrkans Hus.
Kyrkans hus ligger på Kapellgatan och är från 1932. Huset är ursprungligen ett församlingshem med en kyrkolokal. Det har byggts till två gånger. Vid den senaste ombyggnationen 2009 fick det namnet Kyrkans Hus.
I Kyrkans Hus firar man gudstjänster, har öppen förskola, ordnar pensionärsträffar och konserter och mycket mer. Där ligger också administrationen för Melleruds Pastorat.

Mörttjärns naturreservat

Dagens besöksmål lördag 21 juli
Intill Kroppefjälls hotell ligger Mörttjärn, en vacker liten insjö. Området runt Mörttjärn är sedan 2007 naturreservat. Här finns en rik flora och många olika lövträd.
Runt sjön går Dr Saedéns runda, en promenadstig skapad på den tid Kroppefjäll var ett sanatorium för lungsjuka. Rundan var till för att de skulle komma ut i friska luften. Längs rundan finns en rad sevärdheter som Friluftskyrkan och Eolsharpan.

Dalbergså

Dagens besöksmål fredag 20 juli
Ett av de ställen där du idag kan fira en traditionell midsommar är Dalbergså Camping
Dalbergsån rinner genom södra Melleruds kommun. Den passerar bland annat Åsebro. Om man är beredd att lyfta sig kanot vid några tillfällen går det att paddla ända från Örsjön till Vänern.
Området där den möter Vänern kallas Dalbergså. Här finns en småbåtshamn och en campingplats. Vid Dalsbergså ordnas också sångkvällar samt en spelträff under sommaren.
Årets spelträffa äger rum idag och imorgon.

Örs kyrka

Dagens besöksmål tisdag 17 juli
Örs kyrka är nästan 800 år gammal. Dopfunten är från 1200-talet då kyrkan byggdes. På den tiden fanns det också ett tegelbruk i närheten av kyrkan.
Dalslands första stora skald Gunno Dahlstierna är förknippad med kyrkan. Hans far var kyrkoherde här under andra hälften av 1600-talet.
Beskåda gärna den fina altartavlan, och den annorlunda kyrkorgeln.

Läs mer om Örs kyrka

Vackra Byars Väg

Dagens besöksmål måndag 16 juli
Om du kör väg 166 och strax norr om Dals Rostock tar av mot Dals Långed, hamnar du på väg 2218, omdöpt till Vackra byars väg. Längs vägen finns äldre bebyggelse och natursköna områden. Vid Källhults bygdegård, en bit in på vägen, finns en informationstavla som berättar mer.

Klöveskogs kyrka

Dagens besöksmål söndag 15 juli
Klöveskog är den senast byggda kyrkan i Melleruds kommun. Den invigdes 1934.
Tornet är dock klart inspirerat av Bolstad kyrka, Dalslands äldsta.
Formellt sett är Klöveskogs kyrka ett kapell, eftersom den inte har någon egen församling knuten till sig. Den är en del av Grinstad församling.
Sommartid anordnas söndagskonserter i Klöveskog. Ikväll kl 18.00 är det orgelmusik med Ragnhild Pettersson.

Läs mer om Klöveskogs kyrka

Stationshuset i Dals Rostock

Dagens besöksmål lördag 14 juli
1968 slutade tågen stanna vid stationen i Dals Rostock. Sex år senare revs det stationshus som stått där sedan 1941.
I början på 2000-talet byggdes en kopia av det stationshuset som stod på platsen 1908-1941. Kopian är i skala 1:2 och sköts av Stationshusföreningen. Mot en smärre avgift kan man låna en nyckel för att gå in i det.
Passa på att se huset idag när det är Rostocksrundan och en rad andra arrangemang händer i Dals Rostock.

Hjortens Udde och fyren

Dagens besöksmål torsdag 12 juli
Hjortens Udde sträcker sig ut i Vänern. Udden är en del av den morän som bildades vid istidens slut och som också omfattar Hindens Rev.
Namnet Hjortens Udde har ingenting med hjortar att göra. Enligt legenden var Hjorten en jätte som var förälskad i Hinden. Hinden har i sin tur givit namn åt Hindens rev.
På Udden finns en fyr, byggd 1852. Fyren var bemannad fram till 1982. Den är inte öppen för besökare.

DVVJ

Dagens besöksmål fredag 13 juli.
Kärt barn har många namn. DVVJ står egentligen för Dal-Västra Värmlands Järnväg, men namnet uttyds också De Vackra Vyernas Järnväg. Det handlar om 96 kilometer järnväg som sträcker sig från Mellerud till Årjäng via Bengtsfors.
På DVVJ kan man sommartid både åka dressin och gammaldags rälsbuss. Det går också att åka Mellerud-Bengtsfors tur och retur med båt i ena riktningen och rälsbuss i andra.
Läs mer på DVVJs hemsida.

Sunnanå hamn

Dagens besöksmål onsdag 11 juli
En gång i tiden var Sunnanå Hamn utskeppningshamn för produkter från Dalsland och Värmland. Det gamla järnvägshuset står kvar och fungerar som klubbhus för Melleruds Båtklubb. Järnvägen däremot är nedlagd och de gamla banvallarna har blivit cykelväg.
Numera är Sunnanå riksbekant för sjöbodarna, speciellt de som byggts på vattnet. Men här finns också en fin gästhamn, restaurang, butiker med mera. På sikt kommer det att byggas permanentbostäder vid den så kallade lagunen intill området.
Norr om Sunnanå finns ett naturreservat, och från Sunnanå kan man per fots eller cykel ta sig till Vita Sannar. Är vädret fint kan man se Kinnekulle från hamnen.

OK-stugan

Dagens besöksmål tisdag 10 juli
OK-stugan på Kroppefjäll är dels klubbstuga för OK Kroppefjäll, en livaktig skid-, löpar- och orienteringsklubb, men den fungerar också som omklädningmöjlighet för den som vill utnyttja de olika uppmärkta spår som finns i området för promenader eller löpning.
2017 blev spåren här klassade som 17:e bästa i Sverige av ett par killar som besökt 300 anläggningar i 290 kommuner.
Kör upp mot Kroppefjälls hotell och sväng vänster strax innan du kommer fram till förskolan.

Badplats i Åsensbruk

Dagens besöksmål måndag 9 juli
I utkanten av Åsensbruk, vid sjön Åklång, ligger Sundseruds badplats. Låt er inte skrämmas av skylten vid avfarten bara. Visst ligger det en skjutbana i närheten, men den utgör inget hot mot badarna.
Varma augustidagar har badplatsen ibland använts för att ge eleverna på Åsens skola simundervisning.

Kanalmuseet, Håverud

Dagens besöksmål söndag 8 juli
Kanalmuseet i Håverud skildrar livet längs kanalen och vid sjöarna under gångna tider. Du får uppleva boendemiljöer, arbetslivet, handeln med mera. Museet moderniserades på 1990-talet genom ett EU-projekt. Men vissa delar, som brukets gamla styrelserum, bevarades intakta. Barn brukar gilla den gamla brandbilen som visas. Just nu pågår dessutom en utställning med titeln "Drömmen om en kanal".
Kanalmuseet sköts av Skålleruds Hembygdsförening.
Läs mer om Kanalmuseet.
Passa på att besöka museet om du åker upp för Kanalyran, som idag håller till i Håverud.

På denna plats

Dagens besöksmål lördag 7 juli
Idag är det Kanalyra på Torget, och då kan du passa på att besöka ett historiskt minnesmärke i närheten.
Efter Kristallnatten 1938 kom cirka 500 ensamma judiska flyktingbarn från Tyskland till Sverige. Minst sex familjer i Mellerud öppnade sina hem och tog emot några av dessa barn.
2005 genomfördes skolprojektet "På denna plats" om detta, där eleverna också tog reda på hur det sedan gick för de barn som kom till Mellerud. I samband med projektets avslutning avtäcktes ett minnesmärke över flyktingmottagande i nordöstra delen av Torget. Minnesmärket finns på trottoaren intill övergångsstället mellan Smyckabutiken och Apoteket.
Passa på att se minnesmärket när du besöker Kanalyran idag.

Hästen på Torget

Dagens besöksmål fredag 6 juli
I samband med att Kanalyran på Torget startar idag kan de vara kul att känna till lite om den skulptur som står vid fontänen.
Hästskulpturen på Torget har nästan blivit en symbol för Mellerud. Den tillverkades 1972 av Karl-Erik Granström på Stenebyskolan och skänktes till kommunen av Melleruds Kafé AB.
På Torget hölls förr i tiden hästpremieringar, och på 1940-talet hölls det vintertid travtävlingar på sjön Kolungens is. Så Mellerud är en kommun med hästtraditioner. De hästtraditionerna upprätthålls än idag. Det finns gott om "hästgårdar" runt om i kommunen och Melleruds Travklubb är enligt uppgift landets största travklubb.
Idag är det Kanalyra på Torget från kl 16.00 och framåt. Passa på att titta på hästen när du besöker Kanalyran.

Karl Karlsson-gården

Dagens besöksmål torsdag 5 juli
Karl Karlsson (1921-1999) publicerade under sin livstid fyra diktsamlingar, som alla rände stor uppskattning. Hans debut kom sent, vid 61 års ålder. Han arbetade fram till sin pension som kyrkskrivare i Skålleruds församling.
Karl levde hela sitt liv i en släktgård i Anolfsbyn. Gården uppfördes redan 1828. Numera fungerar den som ett minne över honom och sköts av en särskild vänförening.
Idag ordnar Kroppefjälls vandrare en vandring hit. Samling vid Stationshuset i Dals Rostock kl 18.30.

Läs mer om Karl Karlsson-gården

Vänföreningens hemsida

Skans 453

Dagens besöksmål onsdag 4 juli
Norr om Håverud, mellan vägen och järnvägen, ligger ett krigsminne från 1940-talet. Sverige fruktade att tyskarna skulle invadera från det ockuperade Norge. Därför byggde man här stridsvagnshinder och sprängde fram en bunker i berget.
Skans 453, som försvarsanläggningen heter, sköts sedan några år tillbaka av Skålleruds hembygdsförening. Idag håller man öppet för allmänheten kl 17.00-20.00. Entréavgift.

Strömmersviks badplats

Dagens besöksmål tisdag 3 juli.
Vid norra änden av Örsjön ligger Strömmersviks badplats. Den ligger i en vik, omgiven av sluttningar och med möjlighet att skydda sig från solen under lövträden nära stranden.

Rådahallen

Dagens besöksmål måndag 2 juli
Rådahallen invigdes i februari 1978. Idag innehåller den bland annat simhall, idrottshall, gym, företagshälsovård samt företaget SunLike, som erbjuder sandstrand och solliknande ljus inomhus året runt.
Simhallen är öppen även sommartid (idag 10-16). Utbyggnaden med ytterligare en fullstor bollhall kommer att invigas i augusti.
På utegymmet utanför hallen kan man måndagar och onsdagar under sommaren träna med Fox Fight Club.

Köpmannebro

Dagens besöksmål söndag 1 juli
Områdena runt Köpmannebro, där Dalslands Kanal möter Vänern, tillhör Melleruds kommuns naturskönaste. Hör finns sluss, småbåtshamn och mycket mer. Genom området går både järnväg och E45. Vid slussen är det vissa söndagar allsång med Lilla Bandet, så också ikväll. Evenemanget börjar kl 17.30.

Dalsland Center

Dagens besöksmål lördag 30 juni
I gamla brukslokaler i Håverud intill Dalslands Kanal ligger Dalsland Center. I lokalerna finns bland annat Glashyttan, som står både för försäljning och demonstration av glasblåsning. Årets utställning heter Dalsländska ögonblick, en fotosafari genom landskapet med cirka 50 medverkande fotografer. Kl 16.00 flera dagar i veckan är det eftermiddagskonserter i Kalandersalen, och idag är det Dalslandslitteraturens Dag kl 11.00-16.00, med konsert med Dalslands Spelmansorkester kl 16.00.
Läs mer om Dalsland Center.

Badplatsen vid Dalskog

Dagens besöksmål fredag 29 juni
Sjölandskapet väster om Dals Rostock och söder om väg 166 bjuder på många vackra utsikter. Strax söder om Dalskog, vid Kabbosjön, finns dessutom en utmärkt badplats. Du når den genom att ta vänster vid Dalskogs kyrka och fortsätta söderut.

Erikstad kyrka och kyrkoruin

Dagens besöksmål torsdag 28 juni
Nuvarande Erikstad kyrka är den tredje kyrkan i Erikstad. Den första var en träkyrka från 1200-talet, den andra en stenkyrka från 1686. Den senare finns kvar som en ruin något hundratal meter väster om dagens kyrka. Man kan se ruinen när man kommer med tåget. Det finns också en grusväg nästan ända fram.
Den nuvarande kyrkan är från 1880-talet, och är ett exempel på det som ibland vanvördigt benämns "Tegnérlador".
Läs mer om Erikstad kyrka.

Ramslökedalens naturreservat

Dagens besöksmål Onsdag 27 juni
Alldeles intill Dalslands Kanal och akvedukten i Håverud ligger ett av våra nyaste naturreservat, Ramslökedalen. Som namnet antyder kan du här se ramslök, men också andra sällsynta växter som sårläka och tandrot. Här finns också ett par arter av hackspettar och hasselsnok.
Ramslökedalen har dessutom flera fina utsiktspunkter, och nere vid Åklång finns en grillplats.
(Bilden är tagen av Benny Karlsson)

Vita Sannar

Dagens besöksmål tisdag 26 juni
Rakt öster om Melleruds tätort ligger Melleruds längsta sandstrand, Vita Sannar. Stranden ligger vid en vik av Vänern, vilket gör att det är mycket långgrunt, och därför lämpligt för barnfamiljer. Från tätorten går det gång- och cykelväg hela vägen ner till stranden, för den som inte vill ta bilen.
Parallellt med stranden ligger Vita Sandars Camping, med minigolf, simbassäng, kiosk och restaurang.

Kulturbruket på Dal

Dagens besöksmål måndag 25 juni
Kulturbruket på Dal invigdes i november 2002, samtidigt som Dahlstiernska gymnasiet. Det innehåller två delar, Sparbanksalongen, en teater- och konsertlokal med 245 sittplatser, samt musik- och bildsalar. De senare används av skolan och Kulturskolan. Många berömda artister har besökt Sparbanksalongen, bland annat Maria Lundqvist, Sven-Bertil Taube, Pugh Rogefeldt, Eldkvarn, och många fler.
Kulturbruket är inte öppet sommartid, men idag släpps programmet för höstsäsongen, samtidigt som biljetterna till föreställningarna börjar säljas.

Skålleruds kyrka

Dagens besöksmål söndag 24 juni
2004 utsåg Året Runts läsare Skålleruds kyrka till den vackraste kyrkan i Sverige. Om det var den vackra interiören, med utsirad predikstol och målningar på orgelläktaren, den pittoreska exteriören eller det underbara läget på en kulle vid sjön Nären som ledde till utmärkelsen är oklart. Helt klart är att det är en plats och en kyrka väl värd att besöka.
Ikväll är det musik i kyrkan kl 18.00.
Läs mer om Skålleruds kyrka.

Upperuds gästhamn

Dagens besöksmål lördag 23 juni
I Upperud intill sjön Spången ligger Upperuds gästhamn. Den sköts av Spångens motorbåtsklubb.
Ikväll ordnas här midsommardans till Jimsons.

Dalslands Konstmuseum

Dagens besöksmål fredag 22 juni
Dalslands konstmuseum i Upperud hade förra året cirka 16 000 besökare. Museet är ett av Västra Götalandsregionens konstfästen.
Varje utställningsperiod visar museet tre separata utställningar. Förutom detta har man en egen samling av Dalslandskonst och gamla Dalslandsföremål.  I parken ordnas också varje år ett stort midsommarfirande.
Intill museet ligger Café Bonaparte.
Läs mer om Dalslands Konstmuseum, inklusive de aktuella utställningarna.
Dalslands konstmuseum är en av de platser där man idag kan fira midsommar. Här börjar firandet kl 14.00.

Dalaborgs fästning

Dagens besöksmål torsdag 21 juni.
Dalaborgs fästning är från 1304. Den byggdes på uppdrag av hertig Valdemar och hertig Erik. Vissa uppgifter hävdar att drottning Margareta, som härskade över hela Norden, var här. Fästningen förstördes 1434 i samband med Engelbrekts uppror.
Idag finns det kvar rester av murarna. Från platsen har man också vacker utsikt över delar av Vänern. Nyligen har platsen iordningställts. Bland annat har det satts upp staket på vissa platser för besökarnas säkerhets skull
Dalaborgsruinen ligger strax norr om Dalbergsås camping.

Tingshuset

Dagens besöksmål onsdag 20 juni
Under 2017 renoverades Tingshuset invändigt. Delvis var det en återställning till hur det ursprungligen såg ut. Detta är sessionssalen som den ser ut efter renoveringen. Här har kommunfullmäktige sina sammanträden. Ett av dessa inträffar ikväll kl 20.00. Mötet är öppet för besökare.
(Foto: Filip Björndahl)

Veteranfordon i Sunnanå

Dagens besöksmål tisdag 19 juni
Varje tisdag hela sommaren är det veteranfordonsträffar i Sunnanå Hamn. På en gräsyta i närheten av båtmagasinen träffas ett hundratal ägare och många fler besökare för att visa upp bilar , mopeder och andra motordrivna fordon. Det är en kär tradition som återkommer varje sommar i regi av Veteran Classic Dalsland.
Föreningens hemsida.

Åsnebyn

Dagens besöksmål måndag 18 juni
Åsnebyn är ett av Västra Götalandsregionens kulturreservat. Här kan du uppleva ett gammaldags dalsländskt jordbruk. Åsnebyn har anor tillbaka till 1300-talet. Förutom jordbruk är det ett mycket fågelrikt område. Här finns dessutom trollfjädermöss och en härlig utsikt över sjön Kolungen.

Läs mer om Åsnebyn

Kristallbron

Dagens besöksmål torsdag 19 juli
Procentuellt var Dalsland det landskap i Sverige som hade flest utvandrare under 1800-talet. Ett stort antal dalslänningar sökte sig till USA, men många flyttade också till Norge.
På västra sidan av väg E45, nära Tingshuset, finns ett minnesmärke över detta. Det är den så kallade Kristallbron, skapad och skänkt av professor Bruce White i Chicago. Hans förfäder kom från Mellerud.
Passera gärna skulpturen tills fots och lägg märke till hur dess färger förändras när du går förbi.


Sidan uppdaterades 12 februari 2021