Mopedåkning

Det är svårt att stå emot när ens barn vill ha moped. Många av kompisarna har en. Det är ett bekvämt fordon. Det är kul att köra moped och det är kul att åka med. Men det finns tyvärr en baksida, olyckorna ökar i takt med ökad försäljning av mopeder.

Förarbevis - Moped Klass I

För att få förarbevis för moped klass I måste man genomgå en särskild utbildning och godkännas vid ett kunskapsprov. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment, medan det avslutande provet är enbart teoretiskt. Utbildning och examination anordnas bl.a. hos trafikskolor, motororganisationer och studieförbund. Vanligtvis består utbildningen av två-tre teoripass och ett körpass.

Regeringens åtgärder för ökad trafiksäkerhet

Förarbevisutredningens förslag från maj 2005 om säkrare mopedtrafik innebär att åldersgränsen för att köra moped klass I höjs till 16 år och att ett körkort krävs. Krav på förarbevisutbildning och godkänt kunskapsprov skall gälla den som vill köra klass II. Läs mer på regeringens hemsida.

Skillnaden på Moped Klass I och II

Moped klass I kallas ofta för EU-Moped och är konstruerad för att köras i högst 45 km/h.

  • Körkort, traktorkort eller förarbevis krävs.
  • Registreringspliktigt fordon, registreringsskylt bak (men inget kontrollmärke).
  • Kontrollbesiktning. Mopeden behöver normalt inte kontrollbesiktas, men om polisen upptäcker brister på mopeden kan den få körförbud eller ombesiktning.
  • Trafikförsäkring krävs.

EU Moped Klass II finns i två typer, den nyare EU-godkända modellen som får köras i högst 25 km/h, och den äldre typen som får köras i högst 30 km/tim och är godkänd i Sverige enligt äldre bestämmelser.

  • För att få köra moped klass II ska man ha fyllt 15 år.
  • Du behöver inte registrera mopeden, och de saknar alltså registreringsskylt.
  • Trafikförsäkring är ett krav.
Sidan uppdaterades 27 september 2021