Kommunrehab

Kommunrehab.
Kommunrehab utgör en del av den kommunala primärvården i Melleruds kommun. Vårt team består av enhetschef, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, hjälpmedelstekniker och rehabassistent. Kommunrehab ansvarar bland annat för rehabilitering, förskrivning och service av hjälpmedel, samt utfärdande av intyg för bostadsanpassning.
Vill du läsa om kommunrehabilitering genom att ladda ner en folder, tryck på "Kommunrehab folder" för att ladda ner.
Rehabiliterande förhållningssätt.
Kommunrehab arbetar utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt, vilket innebär ett individbaserat, förebyggande, rehabiliterande och funktionsbevarande förhållningssätt. Patienten ska göra så mycket de kan själva utifrån sina egna resurser och styrkor. Målet är att stärka och bibehålla sina funktioner, sin självständighet och sin hälsa.
Ett rehabiliterande förhållningssätt innebär att vi fokuserar på att hjälpa individen att återfå och bibehålla sina funktioner och sin självständighet. Det handlar om att se varje persons unika resurser och styrkor och att arbeta utifrån dessa för att förbättra deras livskvalitet. Här är några viktiga aspekter:
Individbaserat: Varje person är unik, och därför anpassar vi våra insatser efter individens specifika behov och förutsättningar. Vi utgår från vad personen kan och vill göra, och stöttar dem i att nå sina mål.
Förebyggande: Vi arbetar för att förebygga försämring av funktioner och hälsa. Genom tidiga insatser och kontinuerlig uppföljning kan vi minska risken för att problem uppstår eller förvärras.
Rehabiliterande: Vi hjälper personer att återfå förlorade funktioner efter exempelvis en skada eller sjukdom. Detta kan innebära träning, anpassning av miljön eller användning av hjälpmedel.
Funktionsbevarande: Vi strävar efter att bibehålla de funktioner som personen redan har. Detta kan innebära att vi stöttar dem i att fortsätta vara aktiva och delta i vardagliga aktiviteter.
Självständighet: Målet är att individen ska kunna göra så mycket som möjligt själv. Vi uppmuntrar och stöttar personer i att använda sina egna resurser och styrkor för att klara av vardagen.
Hälsa: Vi arbetar för att främja hälsa och välbefinnande. Detta kan innebära att vi ger råd om livsstil, kost och motion, samt stöttar personer i att hantera stress och andra psykiska påfrestningar.
Genom att arbeta med ett rehabiliterande förhållningssätt kan vi hjälpa personer att leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt, trots eventuella funktionsnedsättningar.
Hjälpmedel.
Ett förskrivet hjälpmedel ägs av sjukvårdshuvudmannen och är därmed ett
lån. Hjälpmedlet är individuellt utprovat efter dina behov och får därför inte lånas ut eller överlåtas till någon annan.
En bruksanvisning följer med hjälpmedlet vid leverans, det är viktigt att du
läser igenom och följer instruktionerna. Hjälpmedlet måste underhållas och skötas om ordentligt. Om ett fel på hjälpmedlet påverkar säkerheten, bör det inte användas förrän felet har åtgärdats.
När behovet upphör eller hjälpmedlet inte längre uppfyller behovet, ska det återlämnas i rent skick. Om du har varit oaktsam och ett hjälpmedel försvinner, förstörs eller inte återlämnas, är du ansvarig för att ersätta skadan eller hjälpmedlet. Är det hjälpmedelscentralen som hämtar kan det dröja upp till fem arbetsdagar innan de kommer.
Avgifter.
Avgifter för inskrivning i kommunal primärvård följer socialnämndens beslut. Aktuella taxor hittas på kommunens webbplats mellerud.se. Om du går in på denna länk, kan du läsa mer om Avgifter 2025.
Bostadsanpassning.
Om du har en funktionsnedsättning kan du ansöka om ett bostadsanpassningsbidrag för att anpassa din bostad efter dina behov, vilket möjliggör ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Exempel på detta kan vara att ta sig in i och ut ur bostaden, förflytta sig inomhus, hantera personlig hygien, tillaga mat, äta och sova. För att ansöka om bostadsanpassningsbidrag måste du fylla i en blankett som lämnas till kommunens handläggare, till ansökan ska oftast ett intyg från arbetsterapeut bifogas.
Genom att använda länken nedan "Att ansöka om bostadstillägg" kan du läsa mer om bostadstillägg.
Ann-Charlotte Östlind
Enhetschef Kommunrehab
E-post: ann-charlotte.ostlind@
Telefon: 0530-183 38
Sjukgymnast
Telefon: 0530-183 49
Carina Fjällman
MAS/MAR -medicinskt ansvarig för vård, behandling och rehabilitering
E-post: carina.fjallman@
Telefon: 0530-183 39