Fastighetsnära förpackningsinsamling

Miljörum
Foto tillhör Mellbo

I juni 2022 fattade regeringen beslut om ny förordning (SFS 2022:1274) om producentansvar för förpackningar. I korthet innebär det att ansvaret för insamlingen av förpackningar gick över till Sveriges kommuner den 1 januari 2024, och fastighetsnära insamling ska vara infört i hela landet senast den 1 januari 2027.

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka återvinningen av förpackningar samt att minska mängden förpackningar och förpackningsavfall. En enklare insamling och sortering av förpackningar för hushåll och verksamheter gör att producenterna kan återvinna mer avfall, och bidrar i sin tur till en mer resurseffektiv hantering av avfall.

Det avfall som ingår i den fastighetsnära insamlingen är pappers–, plast-, glas-, och metallförpackningar. De materialslag som inte ryms i behållarna, ska lämnas på återvinningsstationerna som kommer att finnas kvar i kommunen.

Kommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud och Färgelanda har gemensamt upphandlat tjänsten så att vi ska kunna uppfylla regeringens krav. REMONDIS Sweden AB kommer på uppdrag av oss fyra kommuner att samla in allt förpackningsavfall från återvinningsstationer och miljörum för flerbostadshus.

1 januari 2027 - fastighetsnära förpackningsinsamling

1 januari 2027 ska det finnas möjlighet till fastighetsnära förpackningsinsamling för alla hushåll och samlokaliserade verksamheter.

Begreppet fastighetsnära insamling är ett nytt begrepp i avfallslagstiftningen. De avfallsslag som omfattas av bestämmelser med krav på fastighetsnära insamling är: bioavfall som utgörs av livsmedels- eller köksavfall (3 kap. 1 b § avfallsförordningen), förpackningsavfall (1 kap. 8 § och 6 kap. 4 § förpackningsförordningen).  

Hur ska avfallet samlas in?

Förpackningsavfall ska samlas in från en fastighet där ett hushåll har avfall eller från en plats i nära anslutning till en fastighet där ett hushåll har avfall.

Detsamma gäller verksamheter vars avfallshantering är samlokaliserad med hushållens, om verksamheten har valt kommunal insamling.  

Om avfallet inte kan samlas in från fastigheten

I de fall insamling från fastigheten inte är möjlig ska förpackningsavfallet respektive livsmedels- eller köksavfallet i stället samlas in från en plats i nära anslutning till fastigheten. Fastighetens plats eller trafiksäkerhet är exempel på omständigheter som kan innebära att avfallet inte kan samlas in.

Eftersom fastighetsnära insamling är ett nytt begrepp i avfallslagstiftningen finns inte rättspraxis eller tydlig rättslig ledning kring hur begreppet ska tolkas. Till dess att rättsläget utvecklas gör Naturvårdsverket bedömningen att fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och livsmedels- eller köksavfall generellt sett innebär en högre servicenivå jämfört med avfall som enbart omfattas av bestämmelserna i 15 kap. 20 a § miljöbalken. 

Kommunen kan dock enligt Naturvårdsverkets tolkning fortfarande anvisa en plats för hämtning av både förpackningsavfall och livsmedels- eller köksavfall. Den anvisade platsen måste vara inom ramen för vad som avses med fastighetsnära insamling.  

Läs mer på:

Fastighetsnära insamling och information (naturvardsverket.se)
Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

Taxor, kärl och hämtningsintervall

Kommer att finnas på kommunens hemsida från 2025.

Tips till fastighetsägare

  • Tänk på att skapa en plats för flera kärl, ett miljörum är att föredra.
  • Gemensam insamlingsplats för flera fastigheter kan skapas vid behov (tex. Om fastigheter ej har plats/fordon ej kommer fram).

Ni är alltid välkomna att höra av er till oss med frågor och funderingar. Kontaktuppgifter till renhållningsenheten och Remondis Sweden AB finns i högerspalten.

Kontakta oss

Renhållningsenheten
E-post: samhallsbyggnads@mellerud.se
Telefon: 0530-181 76

Remondis Sweden AB
E-post: trollhattan@remondis.se
Telefon: +46 (0)520 126 15

Sidan uppdaterades 5 december 2024