Ny satsning på besöksnäring och boendemiljöer runt Upperudshöljen
Tillsammans med Västra Götalandsregionen inleder nu Melleruds kommun ett platsutvecklingsprojekt för att stärka besöksnäringen och boendemiljöer i området kring Upperudshöljen.
Området runt Upperudshöljen, eller bara Höljen, består av ett antal mindre orter (Åsensbruk, Håverud, Upperud, Bränna, Skållerud) lokaliserade vid Dalslands kanal och akvedukten i Håverud. Ett område som lockar hela 250 000 besökare sommartid men som ändå haft en svagare utveckling för fastboende och små besöksnäringsföretag. Därför inleder nu Västra Götalandsregionen och Melleruds kommun ett platsutvecklingsprojekt för att ta ett samlat grepp för utvecklingen av området.
Projektet blir en pilot för att närmare undersöka hur platsutveckling kan lyfta besöksnäringen i samverkan med boende, föreningsliv och andra ideella krafter och hur detta kan knytas till de större regionala och turistiska organisationernas insatser.
Ulf Adolfson har anställts av Melleruds kommun med stöd av Västra Götalandsregionen för att leda platsutvecklingsprojektet. Han har tidigare arbetat med större utvecklingsprojekt för bland annat mötesplatsen Innovatum District i Trollhättan och som affärsutvecklare för Västsvenska Handelskammaren. Dessutom har Ulf under många år även arbetat med att leda utveckling inom föreningslivet och kultur, genom att ha arbetat med utvecklingsfrågor för Svensk Elitfotboll och publikutveckling för Riksteatern.
- Som en engagerad folkrörelsemänniska ser jag fram emot att använda mina erfarenheter inom näringslivsutveckling och mötesplatsutveckling för att aktivt bidra till den här spännande processen, säger Ulf.
Den 15 juni har föreningar, kulturaktörer och företag som är verksamma i området tillsammans med representanter från Melleruds kommun blivit inbjudna till en uppstartsträff. Vidare kommer det att tas fram en gemensam målbild för hur platsen ska utvecklas som destination och boendemiljö. Det kommer att göras en lokalekonomisk analys och kartläggning av platsens resurser som leder till en handlingsplan med aktiviteter och resurssatta mål.
- Min förhoppning med den här processen är att de aktörer som är verksamma i området kan arbeta tillsammans för att skapa en gemensam identitet som skapar stolthet oavsett var i området man bor eller verkar, säger Ulf.
Projektet möjliggörs genom en samfinansiering av Västra Götalandsregionen och Melleruds kommun och är en del inom ramen för satsningen, Det goda livet i Dalsland, som pågår fram till 2025 för att stärka levnadsförhållanden och utvecklingsförutsättningarna i landskapet.