Stort engagemang under uppstartsträff om Upperudshöljen
Under torsdagen träffades flera starka aktörer från området omkring Upperudshöljen för att inleda platsutvecklingsprojektet Höljen.

Ulf Adolfsson talar under uppstartsträffen.
I området omkring Upperudshöljen, också kallat Höljen, finns flera mindre orter – Åsensbruk, Håverud, Upperud, Bränna och Skållerud. Med sitt läge längs Dalslands kanal och vid akvedukten i Håverud är området ett populärt besöksmål för turister på somrarna. Under sommarsäsongen lockar området runt cirka 250 000 besökare, men trots de höga besökssiffrorna har utvecklingen av små besöksnäringsföretag och ökning av fastboende varit svag. Med siktet inställt på att stärka områdets attraktivitet för besöksnäring, boende, föreningsliv och andra ideella aktörer har nu Västra Götalandsregionen och Mellerud inlett sitt platsutvecklingsprojekt.
Det Goda Livet i Dalsland samlade många starka aktörer från orterna runt sjön Höljen för en gemensam kraftansträngning.
- Det är en unik och beprövad modell för platsutveckling i glesbygd som nu prövas på Åsensbruk, Håverud, Upperud och Skållerud i Melleruds kommun, säger Ulf Adolfson, processledare för det arbete som startar upp efter sommarens semester.
Redan i torsdags, den 15 juni, var det en stor kick off på Dalsland Center i Håverud då 36 personer samlades för att inspireras och diskutera framtiden.
- Det var ett stort engagemang i rummet, fortsätter Ulf och imponeras över hur mycket goda idéer och förslag som kom fram under mötet.
Representanter från lokala företag, besöksnäring, föreningsliv, civilsamhälle, service, handel, svenska kyrkan, skola och Melleruds kommun var alla på plats och bidrog till en god portion framtidstro.
Den beprövade modellen för platsutveckling som Västra Götalandsregionen använder och refererade till har använts på flera ställen i regionen med gott resultat. Inte minst i Dals Rostock under fjolåret, men också i Nossebro, Limmared, Uddebo och i Göteborgs norra skärgård. Caroline Bergmann, konsulent på förvaltningen för kulturutveckling berättade engagerat om dessa goda exempel, och kunde inte nog understryka vikten av samverkan för att nå goda resultat.
Nästa steg i arbetet med platserna uppe runt Höljen blir nu att identifiera en gemensam målbild för den önskade utvecklingen, samt att ringa in vilka fokus- och utvecklingsområden man ska prioritera och arbeta med.
Läs mer: Ny satsning på besöksnäring och boendemiljöer runt Upperudshöljen