Hemberedskap

För att stärka beredskapen inför samhällsstörningar behöver vi hjälpas åt. Det kan ta tid innan samhället fungerar normalt igen efter en kris och du kan återgå till dina normala rutiner. Du behöver därför vara förberedd på att klara dig utan normal samhällsservice i minst en vecka eller längre tid än så. Om alla är förberedda på att klara sig själva och har en hemberedskap, kan myndigheter såsom Melleruds kommun fokusera på att hjälpa de som är i störst nöd och därmed är i störst behov av hjälp.

Hemberedskap innebär att förbereda sig
Hemberedskap innebär att förbereda sig. Öva gärna. Foto: MSB

Hemberedskap

Hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Läs vidare för att få tips på hur du kan utveckla din hemberedskap. 

Vi alla har ett ansvar

Vid kriser kommer hjälpen från samhället först att gå till dem som bäst behöver den. Det innebär att de flesta personer som normalt sett tar ett ansvar för sig själva även måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag vid störningar. Då gäller det att förbereda sig genom att ha en hemberedskap.

Hemberedskap

Hemberedskap innebär att du har ordnat så att du har tillgång till vatten, mat och värme under en tidsperiod på minst en vecka om en kris skulle inträffa i samhället. Du ska också tillse att du har möjlighet att kommunicera och ta emot information.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) webbplats hittar du information om hemberedskap Länk till annan webbplats.

Här kan du också läsa och ladda ner broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som publicerades 2024.

Utskick till hushåll om hemberedskap och kommunens planering

Här kan du ta del av utskicket.

Läs mer om hemberedskap

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. 

Hemberedskap på msb.se

Säkerhetschef

anna.granlund (at) mellerud.se

Sidan uppdaterades 8 oktober 2024