Dricksvatten

Din hemberedskap

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, till både dryck och hygien. Grunden är att alla väntas ha en egen hemberedskap för bland annat tillgång till vatten i kris.

  • En vuxen person behöver ungefär 3 liter vatten per dygn.
  • Du behöver ha med dig lämpligt kärl för att hämta nödvatten, gärna vattendunk med stor öppning.
  • Lägg PET-flaskor med vatten i frysen, fyllda till tre fjärdedelar. Vattnet håller sig friskt länge och fungerar som kylklamp.
  • Rent vatten kan du spara länge i rena dunkar. Ställ dem mörkt och svalt. Är du osäker på kvaliteten kan du koka vattnet tills det bubblar.
  • Till tvätt och disk kan du använda vatten från sjöar och större vattendrag.
  • I toaletten kan du spola med vatten som inte är av dricksvattenkvalitet.
  • Om toaletten inte fungerar kan du använda kraftiga plastpåsar att trä över toaletten. Handhygienen är viktig.
  • Handsprit och våtservetter kan användas för hygien.
  • Engångstallrikar och bestick kan användas för att slippa vatten till disk.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger tips om dricksvatten vid kris: Tillgång till vatten i kris (msb.se).

Kommunens nödvattenplanering

Det kan hända att ett område med kommunalt vatten drabbas av en störning som inte snabbt kan åtgärdas. Därför har Melleruds kommun tagit fram en nödvattenplan för att kunna tillhandahålla nödvändigt vatten.

Med nödvatten menas dricksvatten som distribueras på annat sätt än genom ledningsnätet. Det kan bli aktuellt vid en situation som innebär någon form av mer långvarig samhällsstörning. Livsmedelsverket rekommenderar att kommunerna planerar för cirka 3 liter vatten per vuxen person och dygn inledningsvis.

Vid längre vattenavbrott kan kommunen ställa ut tankar vid drabbat område. Nödvattnet är i första hand till för matlagning och dryck. Vid stor belastning kan nödvatten dröja, därför är det viktigt att du förbereder din egen vattenförsörjning. Vid kokrekommendation ställer vi inte ut några nödvattentankar eftersom vattnet kan användas om det kokas. Vid störning informerar vi om var nödvattentankarna placeras på kommunens hemsida: www.mellerud.se.

Sidan uppdaterades 21 augusti 2024