Melleruds kommuns mål inom måltidsverksamheten lyfts fram nationellt
Melleruds kommun lyfts fram som ett gott exempel i Livsmedelsverkets kartläggning av kommunala måltidsverksamheter i skola, förskola och äldreomsorg för sina mål inom miljömässig hållbarhet för måltidsverksamheten.
Mellerud är en av ett tjugotal kommuner som i kartläggningen av Livsmedelsverket angett att de har mätbara mål för tre viktiga miljöaspekter – klimatpåverkan, livsmedelsinköp och matsvinn.
- Vi är oerhört glada över att kommunen lyfts fram i denna rapport från Livsmedelsverket. Under de senaste åren har vi lagt ett stort fokus på att tillaga hållbara måltider där vi väger in delar som svinn, valbara alternativ och vikten av koldioxidekvivalenter. Det visar att allt jobb vi lagt ner gett ett gott resultat för verksamheten! Vi är mycket engagerade i dessa frågor och kommer se hur vi kan göra våra måltider ännu mer hållbara, säger Martin Zetterström, enhetschef på serviceenheten, Melleruds kommun.
- Under våren kommer vi ingå ett avtal med Skafferi Värmland där vi har möjlighet att köpa ett åttiotal närproducerade livsmedel. Vilket ger oss ett mervärde både i köken och för våra gäster, fortsätter Martin Zetterström.
Det är andra gången som Livsmedelsverket har kartlagt Sveriges kommunala måltidsverksamheter. Det finns data redovisad för varje enskild kommun, så att kommuner ska kunna jämföra sig med varandra och hitta inspiration för att ytterligare höja ambitionen kring måltidsarbetet.
Fakta om kartläggningen
- Sedan 2018 följer Livsmedelsverket upp kommunernas arbete med måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg. Det är andra gången kartläggningen genomförs.
- 238 av Sveriges 290 kommuner deltog i kartläggningen.
- Kartläggningen omfattar bland annat frågor om kommunernas mål kring måltidernas miljöpåverkan, näringsriktighet, barns/elevers behov av specialkost och kommunens beredskap för måltider vid en kris.
På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om kartläggningen och resultatet från den.