Funktionsnedsättning

kastar ut en hink med färgglada bollar.

Vilka insatser kan du få om du tillhör personkrets 1-9? 

Här hittar du information om olika stöd och insatser som finns för personer med funktionsnedsättning. Vi har samlat allt du behöver veta om dina rättigheter, vilka resurser som finns tillgängliga och hur du kan få hjälp. Du kan läsa om personlig assistans, ledsagarservice, boendealternativ och mycket mer. Vår sida är till för att ge dig stöd och vägledning i vardagen.

Om du inte tillhör personkrets 1-9 och har en funktionsnedsättning kan du ha rätt till stöd, klicka på "Stöd genom LSS eller Sol?" denna sida för att läsa om insatser via Sol-lagstiftningen. 

Här är en översikt över de insatser som du kan få om du tillhör personkretsen enligt LSS:

Beslutas av Västra Götalands Regionens vuxenhabilitering/barnhabilitering i Vänersborg. Erbjuder kvalificerat expertstöd från yrkespersoner med särskild kunskap om att leva med stora funktionshinder. Stödet kan ges av kurator, psykolog, sjukgymnast, förskolekonsulent, logoped, arbetsterapeut och dietist. Råd och stöd är ett komplement till habilitering, rehabilitering och socialtjänst.

Personer med stora funktionshinder kan få hjälp av personliga assistenter. Assistans kan ges genom kommunen, ekonomiskt stöd för att själv vara arbetsgivare, eller genom kooperativ/annan utförare. För behov över 20 timmar per vecka beslutar Försäkringskassan om assistansersättning.

Personlig service anpassad efter individuella behov för att underlätta deltagande i samhällslivet.

En medmänniska som hjälper till att minska social isolering, delta i fritidsaktiviteter, bryta vanor och ge råd i vardagssituationer.

Tillgänglig både regelbundet och vid oförutsedda situationer, dygnet runt.

Ger möjlighet till rekreation och miljöombyte, samtidigt som anhöriga får avlastning. Kan ordnas i korttidshem, stödfamilj eller genom läger/kolonivistelse.

Skolungdom över 12 år kan få tillsyn före och efter skoldagen samt under skolloven. Ansöks hos skolansvarig.

Barn och ungdom som inte kan bo hos sina föräldrar kan bo i en annan familj eller i en bostad med särskild service. Detta kan vara ett komplement till föräldrahemmet.

Personer i yrkesverksam ålder utan förvärvsarbete eller utbildning har rätt till daglig verksamhet om de ingår i personkrets 1 och 2 enligt LSS.

Omvårdnad ingår i flera insatser. 

Insatser som avlösarservice, korttidstillsyn, korttidsvistelse, boende i familjehem eller bostad med särskild service omfattar även omvårdnad. Omvårdnad innebär stöd och hjälp i det dagliga livet, inklusive trygghet och säkerhet. Fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter ingår också.

Vad kostar insatserna? 

De särskilda insatserna är i princip kostnadsfria, men man betalar för bostad, måltider, fritidsaktiviteter och liknande.

Inflytande och Bestämmandet

Varje person som har en LSS insats ska ha största möjliga inflytande och medbestämmande. Insatser ges endast på begäran av den enskilde eller, för minderåriga och de som inte kan ta ställning själva, av vårdnadshavare eller god man.

Individuell Plan

Den som får insatser enligt LSS har rätt att begära en individuell plan med beslutade och planerade insatser. Planen ska utgå från personens egna önskemål och kan omfatta flera insatser från olika huvudmän. Kommunen har ansvar för att samordna insatserna.

Stöd till Personer med Psykisk Funktionsnedsättning

Kommunens ansvar för personer med psykisk funktionsnedsättning omfattar boende, sysselsättning/arbete och rehabilitering. Deltagande i psykiatriverksamheten förutsätter en vårdplanering från regionens psykiatri eller socialtjänsten, följt av en individuell vårdplan. Stöd kan ges i form av SoL eller LSS-beslut.

Ansökan om Insatser enligt LSS: 

Du kan ansöka om insatser skriftligt eller muntligt. För den som är under 15 år ansöker vårdnadshavaren. Den som är 15-17 år kan, om personen förstår innebörden, själv ansöka. Den som har fyllt 18 år ansöker själv. Om personen inte förstår innebörden begär personens gode man eller förvaltare insatsen enligt 8 §.

Här kan du fylla in en ansökan och posta till handläggare: Ansökan LSS

Sidan uppdaterades 19 mars 2025