Nu införs Backa Barnet i Mellerud
Mellerud inför nu Backa Barnet – en ny arbetsmodell där barnets bästa står i centrum. Förskola, skola, vård, socialtjänst och polis ska samarbeta tätare för att ge barn rätt stöd i tid, med vårdnadshavarna som en viktig del i arbetet.

Slavko Kazic, enhetschef på Närhälsans vårdcentral i Mellerud, Tanja Matsson, socialchef i Melleruds kommun, och Tobias Svanberg, kommunpolis, representerar styrgruppen för Backa Barnet i Mellerud – ett samarbete mellan vård, skola, socialtjänst och polis för barns bästa.
Backa Barnet är ett treårigt projekt som genomförs i hela Dalsland. Syftet är att tidigare kunna fånga upp barn som behöver stöd – och att samhällets aktörer ska samverka bättre med hjälp av gemensamma verktyg och ett tydligt arbetssätt.
I december anställdes två lokala processamordnare i Mellerud, Angelika Kjellin och Jenny Åhman, som ska stödja arbetet med att införa Backa Barnet i kommunen fram till årsskiftet 2026. Projektets motor är den lokala styrgruppen för Backa Barnet Mellerud, som kommer att fortsätta driva arbetet vidare även efter att projektet avslutas.
Jenny Åhman och Angelika Kjellin leder det lokala arbetet med att införa Backa Barnet i Melleruds kommun
All personal i Mellerud som arbetar med barn har gått en grundutbildning i Backa Barnet, och under maj fortsätter vidareutbildning för medarbetare som har specifika roller i modellen.
– Till hösten drar vi i gång Backa Barnet i liten skala och kommer därefter bygga på efterhand vi blir mer erfarna. Tanken är att starta med de allra yngsta barnen på Familjecentralen och en av förskolorna i Mellerud, säger Jenny Åhman, processamordnare för Backa Barnet Mellerud.
Barnets bästa i fokus
Backa Barnet bygger på samverkan och ett gemensamt synsätt mellan de verksamheter som på olika sätt möter barn och familjer. Det är en modell som sätter barnets bästa i fokus oavsett verksamhet och beslut. Det gör det lättare att fånga upp barns behov – men också att skapa trygghet för vårdnadshavare.
För att ge en inblick i modellen har alla vårdnadshavare med barn i förskola och skola fått en informationsfolder som förklarar hur Backa Barnet fungerar och varför det införs.
– Det är viktigt för barnen och vårdnadshavarna att veta att det finns en grupp av människor som verkligen bryr sig om mig och min familj. Det kommer att öka tryggheten, säger Slavko Kazic, enhetschef på Närhälsans vårdcentral i Mellerud och ledamot i projektets styrgrupp.
Målet är att barn och vårdnadshavare ska känna igen sig, oavsett om de möter skola, vård eller socialtjänst. En person blir familjens kontakt, och de olika aktörerna samarbetar kring barnet. Modellen handlar inte om att göra om allt – utan om att arbeta mer samordnat med gemensamma verktyg och förhållningssätt.
I linje med ny lagstiftning
Backa Barnet är inte en del av den nya socialtjänstlagen, men följer samma tanke – att hjälpa barn tidigt i stället för att vänta tills problemen blir stora.
– Backa Barnet ligger helt i linje med omställningen till den nya socialtjänstlagen där andemeningen från regeringen är att flytta fokus från tunga åtgärdande insatser till förebyggande arbete, säger Tanja Matsson, socialchef i Melleruds kommun.
Hon fortsätter:
– Vi behöver gå från att reagera på och åtgärda redan uppkomna problem till att agera proaktivt innan för att förhindra att problemen uppstår. Det socialt förebyggande arbetet behöver flytta in och utgå från skolorna där socialtjänst, skola, vården och i vissa fall polis arbetar nära och samordnat. Det är precis detta vi gör med Backa Barnet. Det kommer ta tid men det innebär att vi skapar bättre förutsättningar för barn i Mellerud framåt.
Även Tobias Svanberg, kommunpolis och ledamot i styrgruppen, lyfter vikten av att agera tidigt:
– Det är jätteviktigt att vi börjar i tid. I Backa Barnet vill vi ligga steget före. Med fokus på förebyggande insatser och ett stärkt barnrättsperspektiv skapar Backa Barnet långsiktiga lösningar som gynnar både barnet och samhället.
Bygger på skotsk modell
Backa Barnet bygger på den skotska modellen Getting It Right For Every Child, som anpassats till svenska förhållanden av Ystads kommun i samarbete med Region Skåne och Polismyndigheten. I projektet deltar även kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål samt MedPro Clinic, Åmåls vårdcentral, Närhälsans vårdcentraler i Dalsland och Polisen – med stöd från Västra Götalandsregionen.
Relaterade nyheter