Särskilda boenden i kommunen
Det finns boenden för olika typer av vård- och omvårdnadsbehov, exempelvis för personer med demenssjukdomar och personer med omfattande behov av sjukvårdande insatser.
Alla lägenheter/rum är handikappanpassade och det finns gemensamma utrymmen för umgänge och aktiviteter. Oberoende av om behovet av service och vård förändras sedan du fått plats på ett äldreboende skall du inte behöva flytta. På alla boenden finns omvårdnadspersonal dygnet runt och det finns sjuksköterskor under hela eller delar av dygnet. Det finns även tillgång till läkare.
Du ansöker om att få bo på ett särskilt boende hos en biståndshandläggare. Ansökan kan göras skriftligt eller muntligt, det är alltid du själv som ska samtycka till en ansökan. Biståndshandläggaren startar en utredning, för att kunna bedöma behovet av vård- och omsorgsinsatser och om det kan tillgodoses på annat sätt än genom ett särskilt boende. I samband med din ansökan behöver biståndshandläggaren oftast göra ett hembesök. Biståndshandläggaren kan också behöva inhämta information från andra som exempelvis närstående, hemtjänsten och distriktssköterska. Det är därför bra om du lämnar samtycke till att handläggaren får ta kontakt samt att du ber dina närstående att vara med vid hembesöket (om du vill det). För mera information om Biståndsenheten klicka här
Korttidsvistelse
Om du vårdats på sjukhus, men behöver ytterligare insatser till exempel rehabilitering innan du kan klara sig själv i den egna bostaden, kan du få möjlighet till korttidsvistelse. Detsamma gäller vid anhörigvårdares tillfälliga sjukdom eller behov av avlösning. Möjlighet finns även till växelvård.