Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Resenärer på tågperrong

Kollektivtrafik

Melleruds kommun ligger i Dalsland och genomkorsas av Europaväg 45 och länsväg 166.

Seniorbiljett

Från och med den 1 november 2021 kan du som är 65 år och äldre resa gratis med kollektivtrafik inom Melleruds kommun med omnejd. Erbjudandet kallas seniorbiljett och innebär att kommunen står kostnaden för din biljett. Du kan resa dygnet runt med buss och tåg inom det som kallas zon c. Mer information om hur du beställer biljetten och biljettens giltighet finner du på: https://www.vasttrafik.se/biljetter/andra-biljetter/seniorbiljett/ 

Buss

Om du vill åka kollektivt till och från eller inom Melleruds kommun kan du enkelt göra det med buss. De flesta busslinjer går till järnvägsstationen i Mellerud som är en knytpunkt för buss och tåg. Det är Västtrafik som ansvarar för busstrafiken i Melleruds kommun.

De busslinjer som går inom eller genom kommunen är följande:

700 – Vänersborg-Ed

710 – Mellerud-Vänersborg

712 – Dals Rostock-Brålanda-Trollhättan

718 – Mellerud-Vänersborg (via Gestadvägen)

720 – Mellerud-Upperud-Håverud-Åsensbruk

721 – Mellerud-Åmål 

Närtrafik

Att resa med Närtrafik är att resa mellan en valfri adress i områden utan ordinarie kollektivtrafik och en av kommunens närtrafikhållplatser. Via Västtrafiks informationssida kan du se i vilka områden som Närtrafiken gäller i Melleruds kommun. 

Du väljer inom vilket tidsintervall du vill resa, beställer din resa via telefon minst en timma innan intervallet startar och ska vara färdig att resa på den avgångstid som du har fått.

Hållplatserna i Mellerud finns vid Fagerlid, på Köpmantorget, vid Melleruds handel, järnvägsstationen och på Österrådaplan. Dessutom finns det en hållplats i Åsensbruk, vid affären. Följande tidsintervaller gäller:

Måndag-Fredag:

09.30-10.30, 12.30-13.30, 15.00-16.00, 18.00-19.00 och 21.00-22.00.

Du beställer resan genom att ringa: 0771-919090.

Tåg

Från Melleruds järnvägsstation kan du ta dig vidare till storstadsregioner som Göteborg, Trollhättan, Karlstad, Stockholm och Oslo.

Trafikoperatörerna för tåglinjer som går genom Mellerud är SJ, Västtrafik och Tågab.

Sommartid går trafik med rälsbuss på Dal Västra Värmlands järnväg (DVVJ) mellan Melleruds järnvägsstation och Bengtsfors.

Tåg- och bussbiljetter

Det finns flera möjligheter att köpa biljetter till kollektivtrafiken. Från och med 13 december 2020 kan biljetter till tåg- och bussresor inom regionen köpas i Västtrafiks app ToGo. För betalning på andra sätt hänvisas till respektive trafikoperatör (Västtrafik, SJ eller Tågab) för mer utförlig information om biljettköp.

För att planera din nästa resa med kollektivtrafik hänvisas till Västtrafiks reseplanerare som finns som app (Västtrafik ToGo) eller via vasttrafik.se/reseplanering.

Båt

Dalslands kanal med alla sina slussar flyter genom flera av kommunens orter och är vältrafikerad av turister och passagerarbåtar under sommarsäsongen. Det finns gästhamnar på flera ställen i kommunen. Läs mer om våra gästhamnar.

Kontakt

Vid förseningar eller frågor om den löpande trafiken hänvisas i första hand till Västtrafiks kundservice på telefon 0771-414300.

Kommunen har en kollektivtrafiksamordnare vars roll är att löpande föra kommunens talan gentemot exempelvis Västtrafik och Fyrbodal i frågor som rör kollektivtrafik. Det kan handla om att svara på remisser, påtala brister och önskemål i kollektivtrafiknätet och framföra andra frågor av strategisk karaktär.

Allmänna frågor om kollektivtrafik kan ställas till kollektivtrafiksamordnare patrik.tellander@mellerud.se

Sidan uppdaterades 24 september 2021