Fritid och kultur

Melleruds kommun har mycket att erbjuda, både inom kultur och inom fritid.

För dig som är intresserad av aktiviteter i det fria har vi skogar och sjöar som inbjuder till strövtåg och fiske. Vandringslederna Karl XIIs väg och Pilgrimsleden, liksom spåren vid Kroppefjäll och Vita Sannar, är utmärkta för motion eller träning. Sommartid finns möjlighet till bad i Vänern eller de mindre sjöarna. Det finns också småbåtshamnar på flera ställen.

Idrottsliga inomhusaktiviteter förekommer främst i Rådahallen, som även är simhall, Idrottshuset, Föreningshuset i Åsensbruk och i skolornas gymnastiksalar. Fotbollsanläggningar finns på fyra ställen i kommunen och tennisbanor likaså på fyra. Vi har också en utmärkt golfbana, där det de senaste åren har hållits internationella tävlingar.

Ungefär 100 föreningar erbjuder aktiviteter av många olika slag. Kontaktuppgifter hittar du i kommunens föreningsregister.

Kulturlivet är rikt. Vi har ett framstående konstmuseum i Upperud och flera gallerier. Bygdens historia berättas på fyra hembygdsmuseer. På Kulturbruket på Dal anordnas teater och musik av högsta klass, ibland kryddat med internationella gästspel. Biblioteket spelar en central roll, och är dessutom utställningslokal. Vill man sjunga eller spela själv finns goda möjligheter, bland annat genom dussintalet körer. För barn och ungdom finns en livaktig kulturskola. Och vill man gå på bio finns det både i centrala Mellerud och i Åsensbruk.

Midsommardans

Midsommar firas på många ställen i Melleruds kommun. Här en bild från firandet vid Dalslands Konstmuseum i Upperud.

Rudevi idrottsplats

Rudevi är hemmaarena för Åsebro IF. Här hålls också en årlig dragspelsstämma.

Föreningshuset i Åsensbruk

I Föreningshuset i Åsensbruk ordnas biovisningar, datakurser, innebandyträning och mycket mer.

Hamn med båtar

Vid Dalbergsås mynning i Vänern ligger en av kommunens småbåtshamnar.

Biograf i Mellerud

Centrumbiografen i Mellerud invigdes i december 1935 och visar fortfarande film varje vecka.

Sidan uppdaterades 24 september 2021