Sant'Agata Feltria, Italien

Melleruds italienska vänort ligger i norra delen av landet, 130 kilometer sydost om Bologna, 45 kilometer söder om Rimini och 35 kilometer väster om San Marino. Sant'Agata Feltria är en liten stad i bergen, med drygt 2 300 invånare.

Staden har gamla anor. Den äldsta kyrkan har anor tillbaka till 900-talet, borgen Rocca Fregosolikaså. Borgen har byggts om och till under århundradena, och fungerat som både kloster och bostad.

Stadshuset Palazzo Fregoso är från 1605. Det ligger vid Piazza Giuseppe Garibaldi. I huset finns en 1700-talsteater. Den restaurerades 1994-2002.

Kontakterna knöts 2007. Då var kulturskolan och Dahlstiernska gymnasiets estetprogram i Sant'Agata och sjöng och spelade. Vänortsavtalet skrevs 2012, och den formella vänortsceremonin hölls i september 2013.

Vi har under ett år haft en volontär från Sant'Agata som har arbetat på Medborgarkontoret och Dalsland Center. Dessutom har både Rostocks manskör och Järns sångkör varit i Sant'Agata och sjungit.

Sant'Agata Feltrias hemsida. (Dock bara på italienska.)

Lucia
I december 2007 framförde ungdomar från Mellerud ett Luciatåg i Sant'Agata Feltrias 1700-talsteater Angelo Mariani.
Borg
Borgen Rocca Fregoso syns i stort sett var man än befinner sig på orten.
Julmarknadsskylt
Sant'Agata Feltria anordnar varje år en stor julmarknad som lockar tusentals besökare.
Kommunchefen Ingmar Johansson visar stolt upp infartsskylten till Sant'Agata, där kommunen anger vilka vänorter man har.
Kommunchefen Ingmar Johansson visar stolt upp infartsskylten till Sant'Agata, där kommunen anger vilka vänorter man har.
Sidan uppdaterades 12 oktober 2021