Hårda bud

Alla har säkert hört talesättet "Hårda bud i Mellerud". Det har också använts på kommunens leasingbilar, även om det aldrig har tagits något beslut om att det ska vara en officiell kommunslogan.

Det är inte klarlagt hur talesättet uppkom. Det finns många olika berättelser om detta. Den vanligaste är att ett besökande fotbollslag hade räknat med en enkel seger. Istället blev det förlust, och på vägen hem konstaterade de att det var hårda bud i Mellerud. Ett av de lag som pekas ut är GAIS, men det finns ingen dokumentation som visar att de varit i Mellerud och förlorat. GAIS var på sitt första besök i Mellerud 1952, men talesättet var redan på 1940-talet känt bland fotbollsspelare i Dalsland.

En annan version är att det kommer från Rudolf "Rulle" Eriksson, som i början på 1940-talet var så kallad tvålpojke hos frisör Sten Lind. Rulle skulle ha fällt yttrandet när han gick och sopade. Hans gode vän, sångaren Anders Börje, ska senare ha gjort det känt i en intervju i Sveriges Radio.
En annan uppgift gör gällande att Arne Källerud citerade de hårda buden i Hylands Hörna i början på 1960-talet.

Det finns flera fortsättningar på talesättet. Det vanligaste är "men värre var'e' i Gällivare", ibland fortsatt med "men värst ändå i Luleå". En lokal Dalslandsvariant är "men det är värre i Billingsfors, där käringarna slåss".

Idrottsplats
Rådavallen i Mellerud är hemmaarena för Melleruds IF. Det är här den fotbollsmatch som utpekas som bakgrund till "Hårda bud" torde ha spelats.
Bil
För några år sedan fanns talesättet på Melleruds kommuns leasingbilar.
Sidan uppdaterades 24 september 2021