Håll utkik! Information på väg
Vecka 35 skickar Melleruds kommun ut information om beredskap till invånare i Mellerud. Informationen till hushållen skickas tillsammans med fakturan för renhållning. Informationen finns även på www.mellerud.se/hemberedskap eller på medborgarkontoret.
Illustration: Emma Doverhäll / Melleruds kommun
Informationen riktar sig till alla som bor i Melleruds kommun och beskriver vad som gäller vid behov av nödvattenförsörjning eller trygghetspunkter. Utskicket är också en uppmaning om att se över den egna hemberedskapen. Syftet är att vi tillsammans ska utveckla kommunens beredskap.
För att stärka beredskapen inför samhällsstörningar behöver vi hjälpas åt. Det kan ta tid innan samhället fungerar normalt igen efter en kris och du kan återgå till dina rutiner. Du som invånare behöver därför vara förberedd på att klara dig utan normal samhällsservice i minst en vecka eller längre tid än så. Om alla är förberedda på att klara sig själva och har en hemberedskap, kan myndigheter såsom Melleruds kommun fokusera på att hjälpa de som är i störst nöd och därmed är i störst behov av hjälp. Detta är också utgångspunkten för kommunens planering. Det vill säga: alla förväntas ha en egen hemberedskap och vår hjälp i första hand går till de som är i störst nöd.
Om kommunen aktiverar en trygghetspunkt eller nödvattenförsörjning informerar vi om det i första hand via mellerud.se som är kommunens primära informationskanal vid samhällsstörningar.
Hemberedskap
Hemberedskap innebär att du har ordnat så att du har tillgång till vatten, mat och värme under en tidsperiod på minst en vecka om en kris skulle inträffa i samhället.
Trygghetspunkt
En trygghetspunkt är en mötesplats dit människor kan vända sig vid större samhällsstörningar, som exempelvis vid omfattande el- eller värmeavbrott, naturhändelser, bränder eller vid krig och krigsfara
Den bästa trygghetspunkten för friska människor är ofta den egna bostaden, även om det skulle bli kallare än vad man är van vid.
Nödvatten
Med nödvatten menas dricksvatten som distribueras på annat sätt än genom kommunens ledningsnät. Det handlar om nödvändigt vatten för matlagning och dryck som kan hämtas på anvisade platser.
Planering utgår från cirka 3 liter per vuxen och dygn.
Vid kokrekommendation ställs inte nödvattentankar ut eftersom vattnet kan användas om det kokas.
Läs mer om kommunens planering och om Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps tips för att utveckla din hemberedskap:
www.mellerud.se/hemberedskap - här finns även utskicket till hushållen