Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Melleruds företagsklimat förbättras – får högsta betyget någonsin

Svenskt Näringsliv skickar årligen ut en enkätundersökning till Sveriges företagare för att ta tempen på det lokala företagsklimatet i varje kommun. I år fick Melleruds kommun sitt högsta betyg någonsin: 3,81 poäng på en 6-gradig skala, en höjning från 3,61.

15Eb23c8 A309 4Aab B89d 4Deb766181b7

Det blev en glädjande pallplats för Mellerud bland Fyrbodalskommunerna i årets resultat från Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Bengtsfors och Dals-Ed hamnade på en delad förstaplats av 14 kommuner med sina 4,0 i betyg. På andraplats hamnade Trollhättan (3,82) tätt följt av Melleruds kommun med 3,81 i betyg, vilket gav en tredjeplats bland kommunerna i Fyrbodal. Rikssnittet ligger på 3,5 i år.

– Ett gott företagsklimat med välmående företag är helt avgörande för Melleruds tillväxt så vi är väldigt glada över resultatet. Nu gäller det att inte nöja sig utan att fortsätta att arbeta för att förbättra företagsklimatet ytterligare, säger Kommunstyrelsens ordförande Ludwig Mossberg (M).

Förbättrad dialog och information från kommunen 

En tydlig förbättring av informationen från kommunen ut mot företagen (från 3,13 till 3,56 i betyg) och en förbättrad dialog mellan företagen och kommunens beslutsfattare (från 3,06 till 3,64) sticker ut bland förbättrade områden i enkäten. Även tillgången till lokal arbetskraft har förbättrats.

– Både företagsbesök, inspirationskvällar, kompetensenkäter och strategiska satsningar som ett nytt näringslivsråd och Frukostforum har stått på agendan under året och dessutom har ett centrumutvecklingsarbete påbörjats, säger tillväxtchef Viktor Weiberg. Mer riktade nyetablerings- och inflyttningsinsatser och satsningar på att marknadsföra kommunen ligger också i planeringen för att lyfta Mellerud.

Ett förbättrat vägnät står högst upp på önskelista

Resultatet från Svenskt Näringslivs mätningar utgör grunden i den rikstäckande rankingen med fokus på företagsklimat som publiceras under hösten. Även här har Melleruds kommun ambitionen att klättra – och topp 50 är ett uttalat mål. För att nå toppen krävs det att man kavlar upp ärmarna på flera fronter. Att förbättra det lokala vägnätet står högst upp på önskelistan bland Melleruds företagare tillsammans med ökad trygghet och lägre kommunala avgifter.

– En önskan om kortare handläggningstider är också något som våra företagare har lyft i enkäten som vi måste jobba vidare på. Vi vill även att öka samarbetet mellan skolan och våra lokala företag för att bygga relationer tidigt för att säkra framtida kompetensförsörjning, säger näringslivsutvecklare Linnéa Lindstedt.

Du hittar hela enkäten och kan och jämföra Sveriges kommuners resultat här.

För mer information eller frågor kan du kontakta:

Linnéa Lindstedt
Näringslivsutvecklare
E-post: linnea.lindstedt@mellerud.se
Telefon: 0530 - 181 08

Publicerad 22 maj 2024