Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Planerad naturvårdsbränning i naturreservatet Kroppefjäll

Under sommaren har Länsstyrelsen planerat att göra en naturvårdsbränning i naturreservatet Kroppefjäll. Detta är en del av den naturvårdande skötseln av naturreservaten.

Brattås 2 Filip Björndahl

Länsstyrelsen planerar att göra en naturvårdsbränning i naturreservatet Kroppefjäll under sommaren. Detta är en del av den naturvårdande skötseln av naturreservaten. Naturvårdsbränningen kan komma att påbörjas inom ett par veckor. Undvik att besöka området när bränningen sker och den närmsta tiden efter. Brand- och röklukt kan förekomma i närområdet och vägar och vandringsleder kommer att stängas av.

Varför görs naturvårdsbränning?

En naturvårdsbränning kan efterliknas en naturlig skogsbrand, men under kontrollerande former. Många växter, svampar och djur är beroende av att skogen brinner emellanåt och naturvårdsbränning är därför en viktig del av skötseln av många naturreservat.

Hur utförs en naturbränning?

Naturvårdsbränningen genomförs av erfarna bränningsentreprenörer med utbildad personal och arbetet pågår under en dag. De områden som ska brännas har säkra brandgränser som vatten, myrar och vägar. Personal med släckutrustning  finns alltid nära till hands. Området bevakas noga efter avslutad naturvårdsbränning.

Mer information om naturvårdsbränning kan ni hitta på Länsstyrelsens hemsida (länk nedan) där ni också kan anmäla intresse om att få meddelande via SMS eller e-post när bränning ska ske i respektive område. 

Nu planerar vi bränning i Kynnefjäll och Kroppefjäll – för att skogen ska må bra | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

Ytterligare bra information om naturvårdsbränning går att läsa på: Naturvårdsbränning väcker nytt liv i skogen - Life Taiga  

Publicerad 24 maj 2024