Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Offentliga måltidens dag 17 oktober

Den 17 oktober firas Offentliga måltidens dag runtom i landet. I Mellerud uppmärksammar vi dagen på flera sätt – genom festliga måltider på våra skolor, inom äldreomsorgen, och genom att bjuda allmänheten på provsmakning av klimatsmart soppa.

Socialamedier Kvadrat1

Måltid på skolor och inom äldreomsorgen

Offentliga måltidens dag lyfter fram de offentliga måltider som serveras varje dag i Sverige. I Melleruds kommun tillagas omkring 1 700 lunchportioner dagligen i våra fyra kök: Rådaköket, Karolinerskolans kök, Åsebros kök och Skålleruds kök. Två av köken håller öppet även under helgerna. Måltiderna distribueras sedan till elva mottagningskök på skolor, förskolor, särskilda boenden och inom hemtjänsten.

För att fira dagen kommer förskolor och skolor i kommunen att serveras äppelkaka till dessert efter dagens lunch, och inom äldreomsorgen bjuds det på en extra festlig måltid.

Meny 17 oktober

Förskolor och skolor

Lunch: Fiskburgare med bröd, hemlagat potatismos, sallad och dressing
Alternativ: Vegoburgare med bröd, hemlagat potatismos, sallad och dressing
Dessert: Äppelkaka

Särskilda boenden för äldre samt måltidsabonnemang

Lunch: Kycklingfilé med kantarellsås, kokt potatis och broccoli
Dessert: Äppelkaka
Middag: Skinkfrestelse med grönsallad

Provsmakning för allmänheten

För att bjuda in hela Mellerud till att fira Offentliga måltidens dag, kommer vår Serviceenhet att stå på Köpmantorget mellan kl. 11-13 och servera provsmakning av en klimatsmart soppa med nybakat bröd. Alla är välkomna för att smaka! 

Vad är Offentliga måltidens dag?

Offentliga måltidens dag instiftades av Måltidsakademin tillsammans med MatTanken, ett projekt inom Landsbygdsnätverket som ägs av Jordbruksverket. Syftet med dagen är att lyfta fram den offentliga måltidens potential att främja folkhälsan, bidra till att nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser.

Läs mer: MATtanken.se

Publicerad 15 oktober 2024